Dostupni linkovi

BEČ


U Beču je počela peta runda izravnih pregovora Prištine i Beograda, posvećena zaštiti kulturnih i religijskih spomenika na Kosovu.
Vođa prištinske delegacije Iljber Hisa izjavio je da će pristup tog tima tokom današnjih pregovora biti "pristup partnera". "Svi spomenici koji po standardima trebaju biti zaštićeni, bit će zaštićeni", rekao je Hisa.
Član beogradskog pregovaračkog tima Leon Kojen izjavio pred početak skupa da stavovi Beograda podrazumijevaju punu autonomiju Srba na Kosovu u svim vjerskim i crkvenim pitanjima, izravne veze Srpske pravoslavne crkve (SPC) s Beogradom, te da crkve i manastiri zajedno sa svojim zaštićenim zonama budu dio srpskog entiteta.

SARAJEVO
Lideri vodećih političkih partija u BIH, danas će se sastati u Sarajevu, na radnom ručku kod američkog ambasadora Douglasa Mechlejnija. Premijer RS Milorad Dodik izjavio je uoči ovog sastanka da Parlament BIH može prije oktobarskih izbora razmatrati samo neizmjenjene ustavne amandmane o kojima je već postignut dogovor.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG