Dostupni linkovi

Zatraženo ukidanje zatvora u bazi Guantanamo


U izvještaju koje je sačinilo deset uglednih stručnjaka UN-ovog povjerenstva protiv mučenja, od Sjedinjenih država traži se da zatvori vojnu bazu Guantanamo u kojoj se trenuačno nalazi oko 500 osumnjičenih za terorizam iz 35 država u svijetu, ali i da se suzdrži od upotrebe tajnih zatvora u borbi protiv terorizma. Također se ističe da bi Washington trebao ispitati sve oblike mučenja koje primjenjuju američki vojnici u Afganistanu i Iraku, te odgovorne procesuirati.

Jennifer Dascal iz Human Right Watcha, organizacije, koja je već više puta upozoravala na nezakonito ponašnja Sjedinjenih država za Radio Slobodna Evropa kaže:

"Izvješataj odgovara onome što smo očekivali. Kritičan je prema politici koju Sjedinjene države provode u Iraku, Afganistanu, zaljevu Guantanamo, kao i prema načinu na koji se odnose prema uhapšenima."

UN povjerenstvo je također upozorilo da se uhapšeni ne bi trebali vraćati u zemlje u kojima se mogu suočiti sa nekim obilikom mučenja ili zlostavljana. Američko izaslanstvo u Genevi je tijekom saslušanja pred povjerenstvom branilo način na koji se odnosi prema uhapšenima, osumnjičenima za terorizam , tvrdeći da je bilo vrlo malo slučajeva zlostavljanja osumnjičenih. Odvjetnik John Bellinger koji je vodio delegaciju State Departmenta u Genevi:

"Svjestan sam brojnih optužbi što su se pojavile u medijima, no tražio bih da ne vjerujete svakoj od njih. Optužbe na račun američke vojske i obavještajnih službi toliko su pretjerane da su apsurdne."

U Izještaju se Washington upzorava da mora ukinuti sve tehnike ispitivanja koja uključuju mučenja, seksualno ponižavanje, ili čak korištenje životinja, poput pasa, radi zastrašivanja osumnjičenih tijekom ispitivanja. Da li će eventualno zatvaranje Guantanama, ali i drugih tajnih zatvora u svijetu, koje drže Sjedinjene države utjecati na način na koji Amerika vodi rat protiv terorizma, Jennifer Dascal iz Human Rights Wathca ističe:

"Svaki put kada međunarodna zajednica jednoglasno kritizira Sjedinjene države zbog načina na koji rješevaju ovo pitanje, ima nekog efekta. Ne vjerujem da će to utjecati na to da Washington odmah promijeni svoju politiku, no opetovane kritike, ipak bi mogle donjeti rezultat, te bi Sjedinjene države mogle preispitati i preformulirati svoju politiku."

S obzorom da je nedavno predsjednik Georg Bush i sam rekao kako bi volio vidjeti Gunatanamo zatvorenim, te da su posljednjih tjedana na slobodu puštena nekolicina zatvorenika, neke promjene jesu vidljive, ali valja dodati i da preporuke UN-a povjernestva nemaju obvezujući karakter.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG