Dostupni linkovi

PRIŠTINA


Albert Roan, zamenik specijlnog izaslanika generalnog sekretara UN-a i glavnog pregovarača za status Kosova Marttija Ahtisaarija, izjavio je na kraju posete Kosovu, da broj novih srpskih opsstina u pokrajini treba povećati. Beograd traži 14, a Priština nudi samo tri i jednu opsstinsku zajednicu za podeljenu Kosovsku Mitrovicu.
Roan je rekao da je beogradski predlog neprihvatljiv jer se ne može formirati nijedna nova srpska opsstina koja nema najmanje pet hiljada stanovnika i 70-postotno srpsko stanovništvo. Međutim, zatražio je da se na mestima na kojima postoje ti uslovi formiraju nove opsstine. Njihov broj zasada nije precizirao.
Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu kazao je ranije da albanska strana razmatra ideje o povećanju broja srpskih opsstina na Kosovu.
Sledeći krug pregovora Prištine i Beograda održaće se 23. maja u Beču i biće posvećen kulturnom nasleđu.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG