Dostupni linkovi

Broj novih opština i dalje tema pregovora


Zamenik specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za status Kosova, Alber Roan izjavio je u Prištini da razgovori o decentralizaciji vlasti na Kosovu treba da se nastave na nivou eksperata. Zamenik Martija Ahtisarija je naveo da će se u nastavku procesa razmotriti predlozi kosovske i srpske strane izneti u Beču i da će onda biti odlučeno šta je moguće realizovati:

“Ne mogu vam reći ništa o brojkama. Mi utvrđujemo mesta u kojima žive Srbi i razmotrićemo detaljno katastarske zone te videti dali da ih uključimo u već postojeće opštine ili da formiramo nove, ukoliko imaju dovoljan broj stanovnika.”

On je dodao kako je u ovom procesu veoma važno pitanje povratka raseljenih Srba jer se bez stanovnika ne mogu praviti opštine.

U Beču je usaglašeno da nove opštine treba da imaju određenu veličinu, odnosno oko 5.000 stanovnika, da treba da postoji suštinska većina srpskog stanovništva od 70 odsto, te da opštine moraju biti ekonomski odrzive i moraju posedovati potrebnu infrastrukturu. Ali, glavne tačke oko kojih postoji neslaganje dve strane jesu broj srpskih opština, njihova veličina, povezivanje sa Beogradom i podeljena Mitrovica. Beogradska delegacija je trazila formiranje 14 novih opština, dok su Albanci ponudili tri.

Predsednik Kosova, Fatmir Sejdiu nije isključio mogućnost povećanja broja novih opština, a šef Srpske liste za Kosovo Oliver Ivanović nakon sastanka sa austrijskim diplomatom nije želeo da spekuliše o mogućem kompromisu, ali je naglasio da su dve strane već napravile izvesne ustupke.
XS
SM
MD
LG