Dostupni linkovi

Kampanja bila uglavnom regularna


Uprkos zabilježenim pojavama povremenog neprimjerenog kvalifikovanja političkih neistomišljenika i raširene pojave uništavanja propagandnog materijala suprotne opcije, prema ocjeni Centra za demokratsku tranziciju, referendumska kampanja je do sada vođena u prihvatljivoj atmosferi. Milica Kovačević, portparol CDT-a je tokom današnje prezentacije rezultata monitoringa, između ostalog, navela da su zabilježeni i povremeni, pojedinačni incidenti:

„Posmatrači CDT-a zabilježili su incidentne situacije na nekoliko mjesta u centru Nikšića za vrijeme skupa bloka za zajedničku državu koji je održan 15. maja. Simpatizeri suprotnog bloka su na više lokacije u blizini trga na kojem se održavao miting, pokušali isprovocirati sukobe sa pristalicima bloka za zajedničku državu, uključujući i verbalne napade, ali i flaše i druge predmete prema okupljenim licima. Takođe, nakon skupa bloka za zajedničku državu 16. maja u Podgorici, zabilježena su dva incidenta i to napad na prostorije Pokreta za nezavisnu Crnu Goru, kao i fizički obračun političkih neistomišljenika u bilijar klubu „Podgorica“. Incidenti su zabilježeni tokom i nakon promotivnog skupa bloka za nezavisnu državu u Bijelom Polju“.

Mediji, prema ocjeni Asocijacije mladih novinara, nastavljaju da uglavnom korektno izvještavaju o temama i događajima koji se na bilo koji način tiču referenduma i uopšte budućeg državn pravnog statusa Crne Gore. AMN smatra da su u ovoj referendumskoj kampanji crnogorski mediji pokazali značajan napredak u odnosu na prethodne predizborne periode i viši stepen pluralizma. Sve političke opcije su dobile svoj prostor u okviru kojeg su mogle iskazati svoj stav. Ipak, način vođenja kamapanje od strane oba politička bloka značajno je uticao i na sadržaj izvještavanja o referendumu.
Boris Darmanović, koordinaror Asocijacije:

„U elektronskim medijima, u dijelu u kojem se subjekti direktno opredjeljuju za ili protiv nezavisnosti, većina medija nastavlja da prenosi značajno veći opseg suverenističkih stavova, nego unionističkih. Uređivačka opredjeljenost za neku od opcija znatno je izraženija kod dijela štampanih medija koji su kao takvi i prepoznati, nego što je to slučaj kod informativnih emisija posmatranih tv stanica. Znači, mediji koji su opredjeljeni, koji više informacija daju ljudima, odnosno koji su otvoreno pro-unionistički, odnosno, pro-indipendistički, imaju mnogo veću disproporciju izvještavanja nego elektronski mediji. Međutim, isto tako je evidentno da postoje i mediji, odnosno jedan medij - dnevni list „Vijesti“, koji najizbalansiranije, konkretno izvještava o ovoj kampanji i ukupnom procesu“.

„Ono što je narušilo izbalansirano izvještavanje bili su istupi predstavnika vlasti“, rekao je, između ostalog, Boris Darmanović:

„Mislim da se neki mediji, u kojima je najveća ta disproporcija između iznošenja pozitivnih i negativnih argumenata, nijesu najbolje snašli u onim momentima kada su predstavnici vlasti, koristeći određeni događaj: otvaranje nekog kulturnog objekta ili nešto slično, afirmisali ideju nezavisnosti. U tim slučajevima, vrlo često se događalo da je mnogo više vremena posvećeno njihovim izjavama koje se tiču nezavisnosti, nego samom događaju “.
XS
SM
MD
LG