Dostupni linkovi

BRISEL


Savet ministara Evropske unije raspravljacce u ponedeljak o referendumu o drzavnom statusu Crne Gore. Kako je najavljeno, evropska 25-torka cce pozvati sve strane da glasanje bude odrzzano u demokratskim uslovima, bez jednostranih poteza u daljim fazama tog procesa.
Evropski izaslanik za referendum Miroslav Lajcak je rekao da "EU priznaje pravo Crnoj Gori na referendum, jer je ono zapisano u Ustavnoj povelji. EU je potpuno neutralna u pogledu rezultata referenduma i maksimalno je zainteresovana da taj proces bude cist, legitiman, transparentan i ustavan".
On kazao rekao da ne moze da zamisli da bi vlast u Podgorici odlucila da proglasi nezavisnost, u slucaju da rezultat bude ispod 55 odsto. "To bi znacilo krsenje zakona, u cijoj izradi je asistirala EU".
Lajcak je najavio razgovore celnika Srbije i Crne Gore. "Bice pregovora i u jednom i u drugom slucaju. To je neizbezno i Beograd je spreman za to".
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG