Dostupni linkovi

Šta građanima donose pregovori?


“Kako razgovori o statusu utiču na vašu zajednicu”, tema je kampanje informisanja građana Kosova o pregovaračkom procesu koji se vodi u Beču. Kako je saopštila Vlada Kosova tokom ove kampanje predstavnici Pregovaračkog tima Prištine će odgovarati na pitanja Albanaca i Srba o tome šta pregovori mogu doneti.

Prva javna rasprava o tome održana je sa građanima opštine Obilić, koji su predstavnicima kosovskog tima izneli brojne zabrinutosti vezane za svakodnevni zivot, dececentralizaciju i konačni status. Agim Prenići, stanovnik Obilića, kaže za naš program kako je bez obzira na razlike najbolje da kosovska i srpska delegacija nađu dodirne tačke, jer se samo tako može ući u Evropu. Prenići ističe da nezavisno Kosovu mora pruziti ravnopravnost svima:

“Većina građana na Kosovu se zalaze za nezavisnost, što će biti garant za sve građane bez obzira na etničke razlike, za jednakost svih građana koji treba da žive u novom Kosovu. Rešenjem statusa nista neće pasti sa neba ali će se otvoriti nova perspektiva.”

Kosovski Srbi su tražili odgovor na pitanje kako će im pregovori poboljšati bezbednost, slobodu kretanja, povratak i rešiti ekonomske probleme. Boban Stanković, iz sela Crkvena Vodica, opština Obilić, ocenjuje da od rešenja problema zavisi budući status:

“Srbi očekuju da nastave da žive ovde gde su živeli i ranije, da nastave da žive sa svojim komsijama. Ne očekujem da će sami građani uticati na određivanje statusa, to je jedna široka politička tema o kojoj mi možemo da pričamo, da polemišemo, međutim trebamo obratiti pažnju na zapošljavanje, na socijalni život. Mislim da će se sama definicija sam status rešiti postepeno ukoliko se ispune svi ovi uslovi.”

Uz isticanje političkih stavova, lokalni Albanci i Srbi od političara traže i rešenja za konkretne životne probleme. Enver Hodžaj, funkcioner Demokratske partije Kosova koji je učestvovao u javnoj raspravi o pregovaračkom procesu, kaže da obe strane imaju slične zabrinutosti, a da će se definisanjem statusa otvoriti put za njihovo stvarno rešenje:

“U poslednjih šest godina nije bilo konkretnih incijativa niti prioriteta. Smatram da će se posle statusa rešavati problemi zaposlenja, u obrazovanju i zdravstvu. Imaćemo mogućnosti da dobijamo donacije, da se građani slobodno kreću i da se rešavaju problemi, a da se ne govori o statusu.”

Prenići i Stanković se poznaju, prilaze jedan drugom i razgovaraju. Očekuju da im konačno rešenje statusa donese perpsektivu boljeg života:

“Na obe strane postoje ljudi sa negativnim stavovima koji idu u ekstremizam, ali sam siguran da će se u bliskoj budućnosti Srbi i Albanci shvatiti da je suzivot neophodan i siguran sam da će se to desiti.”

Njegov sugarđanin Stanković zeli potpunu slobodu:

“Lično očekujem da mogu slobodno da živim, slobodno da radim, da se krećem, da moja porodica egzistira i ostane na ovim prostorima kao do sada, da ide slobodnu u školu, pravo na život.”

Mnogi lokalni Albanci i Srbi kažu kako je najvažnije da se pregovorima bave političari i izdejstvuju rešenje koje će omogućiti miran život. Prema rečima Hodžaja, rešenjem statusa će se uspostaviti nova klima na Kosovu:

“Postizanjem nezavisnosti zatvoriće se najvažnija faza istorije Kosova, ali nezavisnost neće biti samo za većinu ili manjinu, već će se stvoriti uslovi da svi građani budu jednaki.”
XS
SM
MD
LG