Dostupni linkovi

Bez promjena u telefoniji


„Eventualna promjena državnog statusa Crne Gore neće uticati na povećanje tarifa javnih telekomunikacionih servisa, što znači da će cijene za poziva prema Srbiji ostati iste“, izjavio je za naš program Zoran Sekulić, direktor Agencije za telekomunikacije, koji smatra da ni operateri iz Srbije neće zbog eventualne promjene državnog statusa mijenjati cijene:

„Telekomunikacioni operatori iz Republike Crne Gore i telekomunikacioni operatori iz Republike Srbije imaju odnose trajne poslovne saradnje i činjenica proglašenja nezavisnosti Crne Gore neće imati uticaja na cijene telekomunikacionih servisa, a i u tehničkom smislu nikakvih promjena ta činjenica neće izazvati, nego će sve funkcionisati onako kako je do sada funkcionisalo.“

Ukoliko i bude promjena cijena, prema riječima Zorana Sekulića, direktora Agencije za telekomunikacije, zbog jačanja konkurencije, odnosno uključivanje novih operatera na domaće tržište, u budućnosti treba očekivati pojeftinjenje telekomunikacionih usluga:

„Agencija za telekomunikacije ima namjeru da raspiše tender za licencu treće generacije i zbog uvođenja novog operatora do kraja 2006. godine vjerovatno da će cijene telekomunikacionih servisa zbog uvođenja konkurencije ići prema dolje. Činjenica koju će proglašenje nezavisnosti Crne Gore izazvati jeste da će Crna Gora kod Međunarodne unije za telekomunikacije dobiti poseban međunarodni kod i Agencija za telekomunikacije već je ostvarila kontakte sa administracijom Međunarodne unije za telekomunikacije u tom pravcu."

Kada je riječ o mobilnoj telefoniji ni tu, prema najavama kompanije „Promonte“ ne bi trebalo očekivati neke promjene u cjenovnom smislu. Natalija Novaković, portparol komapnije „Promonte“:

„Za sada kompanija „Promonte“ ne vidi neke pokazatelje koji bi mogli značajno uticati na troškovnu strukturu, a da bi se sve to reflektovalo na promjene cijena za krajnje korisnike“.

RSE: U prevodu to znači da bi, kako sada stoje stvari, cijene trebalo da ostanu iste?

NOVAKOVIĆ: Tačno tako.

Drugi mobilni operater je nešto suzdržaniji. Miodrag Strugar, portparol „Monet“-a, ocjenjuje da je o eventualnim promjenama cijena koristnika O67 mreže prema Srbiji još uvijek rano govoriti:

„'Monet' će se s tim pitanjem suočiti kada bude poznat konačan rezultat referenduma i kada pravni i ekonomski odnosi sa Srbijom budu jasno definisani.“

Nedavno su se u javnosti kao dio argumantacije jednog od blokova u referendumskoj kampanji mogle čuti špekulacije da će se nakon državnog osamostaljenja pretplatnicima mobilnih operatera iz Crne Gore koji se nađu u Srbiji i obrnuto, uvesti roaming. Portparol „Moneta" Miodrag Strugar o roamingu između Crne Gore i Srbije:

„Ono što mogu reći da naši korisnici i sada koriste roaming u Srbiji kao i korisnici srpskih operatera u Crnoj Gori i da imamo važeće ugovore sa roming partnerima - 'Telekomom Srbije' i 'Mobtelom'“.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG