Dostupni linkovi

VASINGTON


Predsednik Medjunarodnog Crvenog krsta (MKCK) Jakob Kelenberger (Kellenberger) izrazio je zaljenje zbog odbijanja Bushove administracije da dopusti njegovim delegacijama da posecuju zatvorenike u tajnim pritvorima.
Kelenberger je nakon susreta sa americckim drzzavnim sekretarom Kondolizom Rajs kazao da bez obzira koliko su osnovani razlozi za hapssenje, Bela kucca nema pravo da krije lokaciju zatvorenika. MKCK je uspostravljen Zenevskim konvencijama o pravilima ratovanja kao organizacija koja obilazi ratne zarobljenike. To je jedino nezavisno telo kojem su Sjedinjene Drzave dopustile da posecuje osumnjicene za terorizam u Iraku, Afganistanu i Gvantanamu Kubi, ali je odbijen pristup zatocenicima na "neotkrivenim lokacijama".
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG