Dostupni linkovi

Patrijarh protiv crnogorske nezavisnosti


U pismu patrijarha Pavla predsedniku Državne zajednice Svetozaru Maroviću, objavljenom na sajtu Srpske pravoslavne crkve, navodi se da razbijanje zajednice može izazvati dalekosežne štetne posledice i u budućnosti ugroziti narod i njegovu slobodu i u Srbiji i u Crnoj Gori. Patrijarh smatra da je očuvanje državnog jedinstva Srbije i Crne Gore od izuzetnog značaja za budućnost Kosova i Metohije i za pronalaženje pravično rešenja za, kako se navodi, pokrajinu unutar Srbije i Srbije i Crne Gore s najvišom mogućom autonomijom.

Patrijarh srpski se izvinuo predsedniku Maroviću što zbog obaveza i zdravstvenog stanja nije mogao da ga primi u prethodnom periodu i dodao da njegovo pismo ni u kom slučaju nije politička poruka. Patrijarh takođe navodi da njegov stav nije samo lični, već da je više puta potvrđen i na sednicama Sabora Srpske pravoslavne crkve. Ovo za Radio Slobodna Evropa potvrđuje i vladika niški Irinej:

„To nije samo njegov stav, već odluka Sabora, a to znači svih episkopa.“

Analitičar Mirko Đorđević smatra da svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje, individualno i institucionalno, pa sama činjenica da se oglašava patrijarh srpski, u nekim normalnijim prilikama ne bi trebalo nikoga da iznenadi. Đorđević međutim napominje:

„Nevolja je u tome što nas desetak dana, ni toliko, deli od referenduma u Crnoj Gori, dakle od preispitivanja statusa postojeće Državne zajednice, i pomalo je neugodno i nepravovremeno obraćanje njegove Svetosti. Prostije rečeno, patrijarh se uključuje u referendumsku kampanju i jasno se svrstava uz jednu stranu. Nije dobro ovo mešanje i još više će otežati, ne samo referendumski proces, nego će, čini mi se, ostaviti traga u podelama i u Srbiji i u Crnoj Gori koje će nadživeti i referendum i brojne druge provere.“

S druge strane, vladika niški Irinej tvrdi da to nije nikakvo mešanje u referendum u Crnoj Gori:

„To je želja ogromnog broja ljudi u Srbiji i velikog broja žitelja Crne Gore. Ako je on rekao svoje mišljenje, uputio svoj apel da se održi ta zajednica koja toliko godina postoji i koju žele mnogi u Crnoj Gori, to nikako nije mešanje.“
XS
SM
MD
LG