Dostupni linkovi

Sudan je u Aziji..?!


Luke ALLNUTT (Priredio Srdan KUSOVAC)

Stari vic sa elementima istine glasi otprilike ovako: Jedna Amerikanka ugovara u turističkoj agenciji odmor na Havajima i pita: Da li bi bilo jeftinije ako bih do Kalifornije išla avionom, a onda na Havaje vozom? Možda ova priča nije baš zasnovana na činjenicama nego je tek urbana legenda, ali da je sasvim moguća potvrđuju prošle sedmice objavljeni rezultati istraživanja koje je među američkim đacima sproveo Roper - jedna od vodećih američkih agencija za ovu vrstu anketa. 63% mladih Amerikanaca nije moglo na zemljopisnoj karti da pronađe Irak. Čak 75% nije uspelo da pokaže gde su Izrael ili Iran. To ne iznenađuje devetnaestogodišnju Makedonku Elenu:

"Oni, pretpostavljam, imaju svoj svet, svoju istoriju, svoju geografiju. Imaju svoj kontinent na koji se verovatno više koncentrišu, a ostatak zanemaruju."

Elena je, međutim, optimista. Jer je Roperovo istraživanje pokazalo da je recimo manje od polovine mladih Amerikanaca uspelo na zemljopisnoj karti da pronađe američke savezne države Njujork ili Ohajo. Ali, je li ostatak sveta bolji?

Strani studenti ovde u Pragu nisu imali ništa više uspeha u snalaženju pred mapama. Džuniu, 20-ogidšnjeg studenta iz Japana stavili smo pred mapu zamolivši ga da upre prstom na Afganistan.

RSE: Možete li molim vas da mi pokažete gde je Afganistan?
DŽUNIA: Nisam baš siguran....
RSE: Ali znate na kojem je kontinentu?
DŽUNIA: Da, na ovom kontinentu, morao bi biti tu negde, ali nisam siguran.

Ništa bolje nije prošao ni 24-orogodišnji Čeh Marek

MAREK: Azija, hmmmm, Mislim ovde, ne to je Belorusija...
RSE: Ne, to je Kazahstan...
MAREK: Aha, Kazahstan. Onda ne znam. Možda je ovde. Pretpostavljam.

Neke njihove kolege bile su znatno uspešnije u pronalaženju Sudana, Indonezije, Afganistana, Irana i Iraka. Čini se da je ostatak sveta ipak bolji od prosečnih Amerikanaca. To uostalom potvrđuje i Roperovo istraživanje iz 2002. sprovedeno među građanima devet država. Sjedinjene Američke Države su bile pretposlednje. Iza njih bio je samo Meksiko. Prvi su bili Šveđani.

Neki ovakvo slabo snalaženje Amerikanaca u geografiji tumače ponovnim izolacionizmom. Teri Garsija (Garcia), izvršni potpredsednik američkog Nacionalnog društva geografa kaže da je odgovor mnogo jednostavniji:

"Geografija nije u Sjedinjenim Državama stalni predmet. Uglavnom nakon sedmog razreda nema geografije."

Nedovoljna putovanja dodatni je razlog geografske nepismenosti. Istraživanje iz 2002. pokazalo je da je iz država koje su bile visoko plasirane 70% mladih putovalo u inostranstvo. U Sjedinjenim Državama je taj broj bio ispod 20%. Rodžer Andersen (Roger), Amerikanac, osnivač kompanije pod nazivom "Širi pogled" (Broader View) koja za učenje geografije pravi edukativne proizvode poput slagalica kaže Radiju Slobodna Evropa da internet on-line igru lociranja zemalja na mapama koju je pokrenuo na stranici www.GeographyZone.com dnevno igra 20.000 ljudi. Sjedinjene Države su na 149 mestu. Prva je Kirgizija.
XS
SM
MD
LG