Dostupni linkovi

Odbrojavanje je počelo..


Jeffrey DONOVAN (Priredio Srdan KUSOVAC)

Današnji dan, 9. maj za obične ljude možda ne znači mnogo. Ali za ljubitelje fudbala to je važan datum jer to početka Svetskog prvenstva u Nemačkoj ostalo je još samo mesec dana.

Ono što zaokuplja pažnju medija širom sveta u vezi sa šampionatom su povrede fudbalskih zvezda, kontroverze oko tretmana prostitutki u vreme prvenstva i mogući napadi iranskih disidenata na fudbalere te zemlje. Prema medijima širom sveta, najveća briga mesec dana pred početak prvenstva je prostitucija. Iako je najstariji zanat u Nemačkoj legalan, policiju brine sasvim izvesna mogućnost da u tu zemlju u vreme šampionata koji nekako gledaju više muškarci nego žene, pohrle hiljade prostitutki od kojih bi mnoge mogle biti dovedene protivzakonito. Zabrinutost mogućim povećanjem "sex-traffickinga" u vreme šampionata izrazio je Evropski parlament. Prošle sedmice je i Kristofer Smit (Cristopher Smith), član američkog Kongresa zatražio od Nemačke da za vreme fudbalskog prvenstva klasifikuje prostituciju kao kriminal odnosno krivično delo kako ne bi bila smatrana "najčuvenijim kršiteljem" propisa o zabrani krijumčarenja ljudi radi seksa:

"Skoro 400.000 prostitutki je u Nemačkoj, prema procenama 75% od njih su strankinje, mnoge iz država centralne i istočne Evrope, što postavlja pitanje najpre kako su one uopšte stigle tamo."

Drugi problem je Iran. Dok mnogi Iranci slave plasman u završnicu Svetskog kupa, iranski disidenti u Nemačkoj najavljuju proteste u vreme takmičenja. Dodatno ih je razjarila odluka vrhovnog iranskog verskog vođe Ajatolaha Alija Hamneija da opozove prethodnu odluku predsednika države Mahmuda Ahmadinedžada koji je dozvolio ženama da prisustvuju fudbalskim utakmicama.

Ostale priče koje dominiraju svetskim medijima uglavnom su skroz fudbalske. U Engleskoj glavno pitanje je hoće li Vejn Runi (Wayne Rooney) oporaviti od loma noge. Italijane muči sličan problem kada je reč o Frančesku Totiju (Francesco Totti), a Ukrajince povreda Andreja Ševčenka.
XS
SM
MD
LG