Dostupni linkovi

Prvo suđenje za genocid pred Sudom BiH


Prema optužnici, Miloš Stupar, Milenko Trifunović, Petar Mitrović i ostalih osam optuženih u slučaju Kravice terete se za krivično djelo genocida počinjeno u julu 1995. godine. Optužnica navodi da je svih 11 lica učestvovalo u likvidaciji više od 1.000 Bošnjaka, 13. jula 1995. godine u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici. Tužilaštvo dalje tvrdi da su optuženi duž ceste Bratunac - Milići zarobili veliki broj Bošnjaka koji su iz Srebrenice pokušali pobjeći na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, a potom ih autobusima prebacili do Zemljoradničke zadruge u Kravici.

Prvooptuženi Miloš Stupar bio je komandant Drugog odreda Specijalne policije Šekovici, Milenko Trifunović komandir Trećeg voda "Skelani", tvrdi optužnica, a Matić Milovan pripadnik Vojske Republike Srpske, dok su ostali bili pripadnici specijalne policije. Prema optužnici, svi su bili "dio zločinačkog poduhvata koji su kreirali komandant Vojske RS Ratko Mladić i drugi, uključujući generale Milenka Živanovića, Radislava Krstića, Vinka Pandurevića, optužene za zločine počinjene na području zaštićene zone Srebrenice».

Prikazujući snimke odvajanja žena i djece i vojno sposobniih muškaraca duž ceste Bratunac - Milići, Tužilaštvo tvrdi su svi optuženi učestvovali u širem, sistematičnom napadu na Srebrenicu sa ciljem da se bošnjačko stanovništvo trajno ukloni sa ovog područja.

MLADIĆ: Neka prvo idu žene i djeca. Doće 30 autobusa, prebacićemo vas prema Kladnju. Ne bojte se ništa. Niko vam neće ništa uraditi.

ZATOČENI SREBRENIČANI UGLAS: Hvala, hvala. Hvala, živ bio.

SREBRENIČANKA: Kaže, 12 godina je li samo muško uho do 70, odvajajte samo - u nepoznato mjesto. Mladić je rekao.»

U uvodnim riječima, odbrana prvooptuženog Stupara odbacila je tvrdnje da se radilo o udruženom zločinačkom poduhvatu jer su svi optuženi, kako navodi, bili niže rangirani policajci. Stuparov advokat Ozrenka Jakšić kaže kako njen branjenik u navedenom periodu nije ni bio komandant Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, kako stoji u optužnici:

«Miloš Stupar nije bio komandant Drugog odreda Specijalne policije Šekovići u vrijeme koje obuhvata optužnica. Najjednostavnije. Svjedoka imam niz, pored ovih koji su i istovremeni svjedoci optužnice. Jeste - koji to kažu.»

Da podsjetimo: skoro svi optuženi su sa područja opština Bratunac i Srebrenica, a većina su bili pripadnici policije RS-a do njihovog hapšenja u decembru prošle godine. Većina optuženih odbili su se izjasniti o krivici, što se, prema pravilima suda, smatra kao izjašnjenje da nisu krivi.
XS
SM
MD
LG