Dostupni linkovi

DUBROVNIK


Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Dik Čejni (Dick Cheney) je u Dubrovniku.
Rekao je nakon sastanka sa predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem. da SAD pružaju "snažnu podršku Hrvatskoj da postane punopravna članica evroatlantske zajednice, odnosno NATO-a i Evropske unije".
Predsednik Mesić je rekao da na sastanku nije bilo reči o odbijanju Hrvatske da sklopi sa SAD sporazum da neće izručivati američke vojnike Međunarodnom sudu pravde u Hagu.
"Razgovarali smo ukupnim odnosima između Hrvatske i Sjedinjenih Država, o stanju u regiji i reformama koje Hrvatska sprovela i sprovodi na putu u evroatlanske integracije, u Evropsku uniju i NATO", izjavio predsednik Mesić novinarima nakon sastanka. Dodao je da je upoznao gosta sa željama Hrvatske da "zemlje jugoistočne Evrope što pre dobiju priliku za uključivanje u Evropsku uniju" i da će Hrvatska kao lider u regiji pridoneti tome i prva ispuniti kriterijume i standarde za uključivanje u Evropsku uniju i NATO.
Potpredsednik SAD se sastao u subotu uveče sa premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom, a u nedelju bi trebalo da razgovara i sa Saljijem Berišom (Sali Berisha) i Vladom Bučkovskim, premijerima Albanije i Makedonije – država koje sa Hrvatskom čine grupu Jadranske povelje.
XS
SM
MD
LG