Dostupni linkovi

DUBROVNIK


Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Dik Čejni (Dick Cheney) je u Dubrovniku gde se sastao sa predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem.
"Razgovarali smo ukupnim odnosima između Hrvatske i Sjedinjenih Država, o stanju u regiji i reformama koje Hrvatska sprovela i sprovodi na putu u evroatlanske integracije, u Evropsku uniju i NATO", izjavio predsednik Mesić novinarima nakon sastanka. Dodao je da je upoznao gosta sa željama Hrvatske da "zemlje jugoistočne Evrope što pre dobiju priliku za uključivanje u Evropsku uniju" i da će Hrvatska kao lider u regiji pridoneti tome i prva ispuniti kriterijume i standarde za uključivanje u Evropsku uniju i NATO.
Predsednik Hrvatske je rekao da na sastanku nije bilo reči o odbijanju Hrvatske da sklopi sa SAD sporazum da neće izručivati američke vojniek Međunarodnom sudu pravde u Hagu.
Za večeras je zakazan sastanak potpredsednika SAD sa premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom, a za sutra i sa Saljijem Berišom (Sali Berisha) i Vladom Bučkovskim, premijerima Albanije i Makedonije – država koje sa Hrvatskom čine potpisnice Jadranske povelje.
XS
SM
MD
LG