Dostupni linkovi

Iznenadna ostavka šefa obaveštajaca


Ni slova zvanično još nema u Vašingtonu o razlozima odlaska čoveka koji je na čelo američke Centralne obaveštajne agencije došao pre godinu i po dana sa ciljem da je promeni nakon kritika da nije uspela da predvidi terorističke napade preduzete 11. septembra 2001. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) je septembra 2004. objavio da je našao pravu osobu za težak posao reforme CIA-e:

"Porter Gos donosi veliko iskustvo na ovaj posao. On je bivši vojni obaveštajac sa decenijom iskustva u tajnim operacijama CIA-e. On poznaje agenciju i zna kako da je ojača".

Džordž Buš, osamnaest meseci kasnije, 5. maja 2006. objavljuje da je Gosov posao u CIA-i okončan:

"Direktor Porter Gos mi je ponudio ostavku na položaj direktora Centralne obaveštajne agencije. Prihvatio sam je."

Gos je, stojeći u tom momentu pored predsednika države, ponudio samo uobičajene fraze. Ni reči o razlozima.

"Voleo bih da vam odgovorim da verujem da je CIA radila dobro. Iskreno verujem da smo značajno povećali nacionalne obaveštajne mogućnosti, a to je ono što nas, po mome mišljenju, čini veoma sigurnim, i moram iskreno da vas izvestim gospodine da smo sigurniji za vaše napore, za vaše vođstvo, i u korist ljudi i žena obaveštajne zajednice koji tako teško i dobro rade."

Ovo je sve što je zvanično saopšteno, a tu nema nikakvih objašnjenja. Sve ostalo što u petak uveče i u subotu kola novinarskim krugovima u Vašingtonu su neproverene informacije, spekulacije, glasine i tumačenja. Prema jednima, razlog ostavke prvog čoveka CIA-e je to što je jednostavno preterao u promenama. Zamerio se mnogim visokorangiranim zvaničnicima koji su napustili položaje. Drugi podsećaju na napetosti koje vladaju već duže vreme vezano za podređivanje CIA-e Džonu Negroponteu (John) čoveku na novoformiranom položaju čelnika nacionalnih obaveštajnih službi i čoveka zaslužnog za Gosovo postavljanje na čelo CIA-e.

Britanska agencija Rojters (Reuters) prenosi izjavu bivše Melise Bojl Mel (Melissa Boyle Mahle), bivše agentkinje CIA-e da je Gos imao ideje i vizije šta treba učiniti, ali nije uspevao to da sprovede u delo i to zato što je bio loš rukovodilac i što nije uspeo da stvori tim saveznika. Šta god da je razlog, ocenjuje "Vašington post" (The Washington Post), odluka o promeni na čelu CIA-e, doneta je još pre nekoliko meseci. Prema tom dnevniku Negroponte se, uz podršku Bele kuće, prošlog meseca sastao sa Gosom kako bi mu rekao da je vreme da pakuje kofere.

Odlazak Portera Gosa treća je personalna promena kojoj je u manje od mesec dana pribegla Bela kuća kako bi, prema opšte prihvaćenom mišljenju, pokušala da podigne izuzetno malu popularnost predsednika Buša. Iako je reformama koje je u protekle dve godine izglasao Kongres umanjen značaj direktora Centralne obaveštajne agencije reč je i dalje o jednoj od najvažnijih funkcija u Sjedinjenim Američkim Državama. Mediji u Vašingtonu već spekulišu da je za novog čelnika CIA-e viđen general vazduhoplovstva Majkl Hejden (Michael Haden), koji je do prošle godine vodio supertajnu američku Agenciju za nacionalnu bezbednost (NSA), a sada je Negroponteov zamenik.
XS
SM
MD
LG