Dostupni linkovi

DARFUR


Sudanska vlada i pobunejniccke grupe u Darfuru, saglasile su se da potpissu mirovni sporazum, izjavio je americki posrednik Rober Zelik (Zoeleck). Prvobitni rok istekao je u nedelju, ali pregovori su zapali u corsokak zbog dodatnih zahteva pobunjenika.
Sukobi su izbili 2003. kada su se pobunjenici latili oruzzja, tvrdecci da sudanska muslimanska Vlada diskriminisse stanovnisstvo Darfura, koje je u ogromnoj veccini nearapskog porekla. Usledio je krvavi rat u kome je proginulo oko 200 hiljada ljudi, a 2 miliona stanovnika ove regije proterano iz svojih domova, pronassavssi utoccisste uglavnom u Ccadu. Sudanska vlada je priznala da je naoruzzavala neke od milicija ali ne i najozloglassenije Dzandzuvi, koja je optuzzena za ubijanje, silovanje i pljaccku. Primirje je ustanvoljeno 2004. godine, ali je ccesto krsseno.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG