Dostupni linkovi

Koncenzus o kažnjavanju Irana gotovo je nemoguć


Posljednji događaji u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda pokazuju da će biti vrlo teško, a neki analitičari ističu i gotovo nemoguće postići puni koncenzus o načinu kažnjavanja Irana zbog njegovog nuklearnog programa. Predstavljajući nacrt rezolucije, francuski ambasador Jean Marc de la Sabriere je kazao kako je vrijeme za konačno djelovanje:

"Sve članice Vijeća sigurnosti znaju da se Rezolucija mora donijeti. Naše je mišljenja da se ona mora temeljiti na Poglavlju 7 Povelje UN-a , jer zahtjev Međunarodne agencije za atomsku eneriju mora biti obavezujući i Iran mora prestati svoje aktivnosti na obogaćivanju urana i izgradnji reaktora sa teškom vodom."

Poglavlje sedam Povelje UN odluke Vijeća sigurnosti čine mandatnima, a njihovo (ne)ispunjavanje veže se za sasvim konkretne sankcije. Iako se u Rezoluciji ne spominje izraz sankcije, Rusija i Kina su već izrazile svoju rezerviranost, jer ukoliko bi se Rezolucija temeljila na Poglavlju sedam, to bi vodilo daljnjem zaoštravanju odnosa sa Iranom i otvorilo put za sankcije, ali i moguću vojnu akciju.

Novi ruski veleposlanik u Svjetskoj organizaciji Vitalij Čurkin ističe kako je to scenario koji i Rusija i Kina žele izbjeći:

"Jasno nam je bilo da se sankcije ne trebaju spominjati i ne spominju se. Rezolucija ne smije sadržavati ništa od onoga što bi kasnije moglo poslužiti za prijetnju ili upotrebu sile. Uvjereni smo da vojna solucija nije rješenje krize."

Američki ambasador John Bolton ističe kako će Washington tražiti prihvaćanje rezolucije prije još jednog sastanka ministara pet stalnih članica i Njemačke koji je predviđen za 8 i 9 svibnja u New Yorku:

"Lopta je sada na iranskoj strani. Vjerujemo da će rezolucija biti prihvaćena, iako nismo za jednoglasan stav po svaku cijenu ili po cijenu novih odgoda."

Iranski šef diplomacije Manucher Mottaki je u četvrtak, međutim ponovio da je odluka da se slučaj iranskog nuklearnog programa odvede pred Vijeće sigurnosti politička odluka:

„Mirnodopske nuklearne aktivnosti Islamske Republike Iran su tehničko pitanje. Slučaj i dalje treba razmatrati Agencija za atomsku energiju i samo pod takvim uvjetima Iran će nastaviti punu suradnju sa ovom organizacijom."

Istodobno je u Teheranu objavljeno da je postignut napredak u razvoju nuklearnog programa i da Iran može proizvesti i veći broj centrifuga. Međunarodna agencija za atomsku energiju u svom je izvještaju Vijeću sigurnosti, podsjetimo, istaknula da su testovi potvrdili tvrdnje Irana da je kaskadom od 164 centrifuge, uran obogatios samo na nisku razinu (3,6 posto), potrebnu za nuklearno gorivo. Najnovijom izjavom Iran je potvrdio da je odlučan suprostaviti se zahtjevima međunarodne zajednice i da ga lobiranje zapadnih zemalja za čvršće sankcije Svjetska organizacije vrlo malo zabrinjavaju.
XS
SM
MD
LG