Dostupni linkovi

BRISEL


Evropska unija je prekinula pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, nakon što vlasti Srbije nisu do kraja aprila što su same odredile kao rok izručile Haškom tribunalu optuženika Ratka Mladića.
Oli Ren (Olli Rehn), komesar Evropske unije za proširenje je objavio iza podne u Briselu da je odluku o prekidu pregovora doneo nakon što je jutros telefonski razgovarao sa glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte (Carla).
"Njena procena je negativna. (Evropska) Komisija je zato opozvala pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Komisija je spremna da nastavi pregovore čim Srbija postigne punu saradnju", rekao je komesar Ren.
Ocenio je da je jedan od glavnih razloga za nesposobnost srpske vlade da uhapsi Mladića to što ona nema puni nadzor nad službama bezbednosti i posebno nad vojnim obaveštajnim službama.
"Ima i drugih razloga, ali jedan od ključnih je da službe bezbednosti i, posebno, vojne obaveštajne službe, nisu pod punom civilnom demokratskom kontrolom srpske vlade", rekao je komesar Ren.
XS
SM
MD
LG