Dostupni linkovi

Finaliziran albanski predlog za nastavak pregovora


Pregovarački tim Prištine je uoči nastavka razgovora o decentralizaciji u Beču, 4. i 5. maja usvojio dokument o formiranju novih opština i prelazno rešenje za podeljenu Mitrovicu. To je posle sastanka tima saopštio politički savetnik predsednika Kosova, Skender Hiseni:

“Pregovaračka ekipa je postigla konsenzus da se u Mitrovici organizuju dve podopštine u okviru jedne zajedničke vlasti, koju će u prelaznom periodu od dve do tri godine voditi međunarodni administrator,” saopštio je Hiseni.

Skender Hiseni je kazao da je dogovoren i plan o formiranju nekoliko novih opština, ali nije želeo da precizira njihov broj:

“To je pitanje pregovora i strategije koju će Pregovarački tim zastupati u Beču.”

Hiseni je istakao da kosovska strana neće pristatiti na nikakve predloge koji bi narušili teritorijalnu celovitost Kosova.

Inače, prema nezvaničnim informacijama, kosovski plan predviđa formiranje četiri nove opštine i proširenje pojedinih. Delegaciju Prištine će na predstojećoj četvrtoj rundi razgovora o decentralizaciji vlasti sa delegacijom Beograda u Beču, predvoditi potpredsednik Vlade Kosova Ljutfi Haziri.

Prema nekim najavama, predstojeći sastanak u Beču će biti poslednji posvećen decentralizaciji vlasti. Pre konkretnih pregovora o političkom statusu, delegacije Prištine i Beograda razgovaraće o zaštiti verske i kulturne baštine, ljudskim i manjinskim pravima i privredi.
XS
SM
MD
LG