Dostupni linkovi

Tužilac zatražio ukidanje imuniteta Glavašu


Istraga o nekoliko desetaka ubojstava civila u ratnom Osijeku, za koje se tereti tadašnji zapovjednik obrane grada Branimir Glavaš, vođena je duže od devet mjeseci i prikupila je dovoljno dokaza. Naime, jedan od Glavaševih suboraca, Krunoslav Fehir, u srpnju prošle godine, izvijestio je glavnog državnog odvjetnika, a potom i medije o svojim saznanjima u vezi ratnih zločina u Osijeku.

Fehir, koji je tada imao samo 16 i pol godina, bio je pripadnik takozvane Branimirove osječke bojne, jedinice kojom je zapovijedao Branimir Glavaš. U svom iskazu, Fehir je optužio Glavaša da je po njegovom naređenju ubijen Čedomor Vučković, a potom i Đorđe Petković, dvojica civila koja su bila zatočena, ispitivana i mučena u garažama neposredno uz Glavašev ured.

Fehir, koji je do davanja iskaza radio u osječkoj policiji, dobio je status zaštićenog svjedoka i sklonjen je iz Osijeka. Njegovo svjedočenje, koje su u istrazi potvrdili i drugi svjedoci, ključno je za podizanje optužnice protiv Glavaša.

Zamoljen da prokomentira činjenicu da će Glavašu uskoro biti skinut imunitet, Krunoslav Fehir je rekao:

„Koliko se čekalo – od 7. mjeseca prošle godine – mislim da je istraga bila vrlo temeljita, da pravna država funkcionira, za što je ovo dokaz. A što se tiče njegovog skidanja imuniteta, iznimno sam zadovoljan i ne sumnjam u krajnji ishod samog postupka.“

Upitan ostaje li kod svega što je rekao u istrazi, odnosno tereti li i dalje Glavaša da je naređivao ubojstva srpskih civila, Fehir odgovara potvrdno:

„Apsolutno, do zadnje riječi koju sam rekao pred istražnom sutkinjom. A i kada bih se htio povući, nisam u poziciji, za razliku od možda nekih drugih svjedoka, jer ja ipak nisam u svemu tome samo običan svjedok. Ja sam ipak sam izvršavao zapovijedi isključivo Branimira Glavaša koje mi je on osobno davao te 1991. godine.“

Fehir kaže da je zbog dugotrajnosti istrage i činjenice da su neki Glavaševi suradnici govorili kako je lažov, te činili pritiske prema njegovoj obitelji, zadovoljan činjenicom da će postupak napokon krenuti. Na pitanje kako je sve to preživljavao, kaže:

„Čujte, bilo je takvih dana, kada čovjek padne u depresiju i kada posumnja u pravnu državu i krajnji ishod svega toga. Ali ipak, negdje na kraju tunela je gorjelo neko svjetlo. Posebice zadnjih mjesec dana sam imao nekakav osjećaj – pošto sam znao što je istina, a istina je ono što sam rekao pred istražnom sutkinjom – da će se krajnji ishod jednostavno morati ovako dogoditi. Nije se moglo sutra reći javnosti da od toga nema ništa, a dogodilo se to što se dogodilo. Ipak netko treba odgovarati za sve one žrtve koje su stradale 1991. godine u Osijeku, a isključivo se radi o civilima. Napominjem, isključivo o civilima.“

Hrvatski sabor koji odlučuje o prijedlogu Mandatno imunitetskog povjerenstva i skidanju imuniteta, svoju sjednicu započinje 10. svibnja. Kako se saznaje, to će biti prva točka dnevnoga reda, a Vladimir Šeks danas je izjavio novinarima kako Sabor uvijek postupa po zahtjevu državnog odvjetništva, kao i kada se radi o slučajevima koji se progone po službenoj dužnosti.

Glavaš je ranije demantirao svoju umiješanost u ratne zločine, rekavši kako se sve što se oko toga radi čini u s ciljem političke odmazde zbog njegova razmimoilaženja s Hrvatskom demokratskom zajednicom.
XS
SM
MD
LG