Dostupni linkovi

PODGORICA


Istrazzivanje podgoricckog Centra za demokratiju (CEDEM) pokazalo je da bi 56,3 odsto gradjana glasalo na referendumu za nezavisnost Crne Gore, dok bi se protiv izjasnilo 43, 7 odsto. Istrazzivanje je pokazalo da bi na referendum izasslo 87 odsto upisanih biracca.
U pogledu nacionalne pripadnosti istrazivanje je pokazalo da ce vise od 72 odsto Crnogoraca podrzati samostalnost, protiv ce biti preko 14 odsto, dok ce za nezavisnost glasati sest odsto Srba, a protiv ce se izjasniti preko 82 procenta.
Nezavisnost ce podrzati i 80 odsto Bosnjaka/Muslimana, a zajednicu nesto visse od dva odsto, dok ce 95 odsto Albanaca glasati za samostalnost, a protiv ce biti 1,3 odsto. Istovremeno, 40 odsto ostalih nacionalnih grupa zaokruzice “da”, a 25 odsto “ne”.
Ispitanici su takode ocenili da uspesniju referendumsku kampanju vodi suverenisticki blok sto smatra preko 33 odsto anketiranih, dok je 17 procenata ocenilo da je uspesniji blok za zajednicku drzavu.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG