Dostupni linkovi

KATMANDU


Nepalski parlament bi trebalo da se danas sastane po prvi put nakon ccetiri godine, nakon odluke kralja Gjanendra da obnovi parlmentarni sistem. Medjutim, neizvesno je uccesscce mandatara za sastav vlade Girija Prasada Koirala (84) zbog bolesti. U medjuvremenu, nekoliko hiljada gradjana okupilo se ispred skupsstinskog zdanja nastavljajucci pritisak na monarha da omogucci donossenje novog ustava. Kralj Gjanendra je odluku o obnovi parlamentarnog sistema i mandataru objavio u ccetvrtak nekoliko sati posle poteza maoistickih pobunjenika da privremeno obustave napade na vladine snage bezbednosti.
U gradjanskom ratu koji traje od 1996. godine do sada je poginulo vise od 13,000 ljudi. Maoisti se bore za zbacivanje nepalske monarhije i uspostavu komunisticke republike, po uzoru na Kinu.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG