Dostupni linkovi

Manjine traže formiranje novih opština


Politički predstavnici manjinskih zajednica zatražili su od predstavnika Pregovaračkog tima Prištine formiranje novih opština u okviru procesa decentralizacije. Uoči sastanka predstavnika Prištine i Beograda, u Beču 4. i 5. maja, potpredsednik Vlade Kosova i ministar za lokalnu upravu Ljutfi Haziri razgovarao je sa političkim predstavnicima kosovskih Srba i drugih manjinskih zajednica. Haziri kaže da se detaljno moraju razmotriti sve mogućnosti formiranja novih opština i njihova održivost:

“Zatraženo je formiranje novih opština sa većinskim srpskim, bošnjačkim, goranskim i turskim stanovništvom. Još uvek ništa nije definitivno, sada se analizira koliko je sve to potrebno, koliko su te opštine ekonomski održive i funkcionalne. Verujem da ćemo uskoro izaći sa konkretnim predlogom.”

Predstavnici “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” izjavili su da svoje stavove o decentralizaciji prenose i Prištini i Beogradu, kako bi se taj proces što bolje organizovao. Nosilac “Srpske liste” Oliver Ivanović izjavio je da se decentralizacija ne sme politizovati, te da nije važan broj novih opština već veličina teritorije:

“Mi ne kaluklišemo sa ciframa, mi ne govorimo koliko opština, slažemo se da opštine moraju imati značajan broj stanovništva, da budu kompaktna teritorija i jasna srpska većina, što znači ne manje od 70 odsto srpske većine.”

Kosovski Srbi traže da im se u okviru decentralizacije omogući organizacija života u gradskim sredinama, te da se mesta sa kulturnim nasleđem organizuju kao podopštinske jedinice. Kada je u pitanju učešće u institucijama, zvaničnici “Srpske liste” kažu da još uvek nema odluke o tome, ali da se radi na postizanju jedinstva.

Istovremeno, za ulazak u vladu i skupštinu Kosova predstavnici Srpske liste zatražili su podršku, kako kažu, dela rukovodstva u Beogradu, a posebno predsednika Srbije, Borisa Tadića.
XS
SM
MD
LG