Dostupni linkovi

Počinje neformalna rasprava o širenju NATO-a


Glavni tajnik Sjeveroatlantskog saveza Jaap de Hoop Scheffer podsjetio je danas u Bruxellesu da je predstojeći ministarski skup u Sofiji neformalnog karaktera, te da s toga na njemu neće biti usvojene nikakve odluke o važnim pitanjima koja se tiču NATO-a. Sofijski skup u funkciji je pripreme predstojećeg summita šefova drava i vlada NATO-a koji će se na jesen održati u glavnom gradu Latvije – Rigi:

"Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a ne sastaju se prečesto i zato smatram da je skup u Sofiji vrlo važan pripremni sastanak pred planirani summit šefova drava i vlada Sjeveroatlantskog saveza koji će se u novembru održati u Rigi. Razgovori u Sofiji omogućit će nam da preciznije odredimo teme o kojima će se raspravljati u Rigi. U iduća dva dana razgovarat ćemo o političkim pitanjima koja su vazna za trenutnu transformaciju NATO-a, a o vojnim pitanjima će u junu u Bruxellesu razgovarati ministri obrane članica Saveza."

Kao jedno od ključnih pitanja dvodnevnog sastanka u Sofiji, glavni je tajnik naveo odnose s državama koje sudjeluju u misijama NATO-a, a nisu njegove članice:

"Što će biti s partnerstvima koja ima NATO i kako ih možemo ojačati? Kako možemo unaprijediti i poboljšati partnerstva s državama koje sudjeluju u operacijama i misijama NATO-a, a nisu njegove članice - Poput Australije i Novog Zelanda, ili Finske, Svedske, Austrije i Švicarske? Razgovarat ćemo o političkom domenu te suradnje. Općenito, svima je već jasno da bi bilo pogrešno na izazove 21. stoljeća odgovarati modelima koje smo naučili u onom prethodnom, 20-om. Moramo biti inventivni u tom pogledu. Treba vidjeti kako da postojeća partnerstva iskoristimo u novom i vrlo izazovnom političkom i sigurnosnom okruženju. To ne znači da želimo pretvoriti NATO u globalni savez, nego u savez s globalnim partnerima jer su prijetnje i izazovi s kojima se suočavamo globalne prirode."

Na dnevnom redu ministarskog sastanka u Sofiji naći će se i pitanje mogućeg proširenja Saveza, no nikakve odluke neće biti usvojene, ni tokom vikenda u Bugarskoj, a ni tokom summita u Rigi, krajem godine:

"Summit u Rigi neće biti skup tokom kojega će se donositi odluke o proširenju NATO-a. Još je prerano i to se neće dogoditi. No, s druge strane, znam da zemlje koje teže tome da postanu članicama NATO-a i koje se nalaze u različitim fazama približavanja očekuju da od saveznika u Rigi dobiju neki signal. Znam također da saveznici trenutno razmatraju da li žele dati takav signal. Ukoliko se odluče da ga daju, treba razmotriti kakav će taj signal biti. Rasprava o tome počet će sutra u Sofiji."

Najvažnija tema dvodnevnog sastanka u Sofiji bit će proširenje mirovne misije NATO-a u Afganistanu, potvrdio je Jaap de Hoop Scheffer:

"U petak ujutro, ministri će razmotriti političke aspekte naših operacija i misija. Počet ćemo s Afganistanom gdje će postojeća mirovna misija prijeći u treću fazu i proširiti se na jug te zemlje. Pripreme za njeno raspoređivanje u već su u toku. Radi se o vrlo osjetljivom području, no budite uvjereni da ćemo se na jugu Afgnanistana rasporediti s jakim snagama koje će imati široke ovlasti. Bit će teško i opasno i bojim se da će biti novih incidenata i zrtava. No, NATO će ostati ustrajan."
XS
SM
MD
LG