Dostupni linkovi

Ponovo krv i užas u Egiptu


Dječiji ruksak odbačen sa strane zajedno s okrvavljenom cipelom. Krvavi otisak stopala na trotoaru – simbol smrti i razaranja vidljiv je na svim stranama šetališta uz obalu mora u Dahabu, egipatskom ljetovalištu na Sinaju, u kojem su sinoć eksplodirale, jedna za drugom tri bombe. Jennie Matthew, novinarka francuske agencije AFP, opisuje stanje u Dahabu:

“Tiho je bilo kada smo stigli na lice mjesta, sunce je izlazilo. Krv je bila posvuda, krvavi su tragovi vodili od glavne ulice do unutrašnjosti mjesta."

Očevici tvrde da je bomba izazvala strahovitu pometnju, Michael Hartlich, njemački ljekar na odmoru, koji je pomagao ranjenima kaže:

"Uveče oko 7.00 sati čule su se tri eksplozije, jedna za drugom. Sjedio sam u Internet kafeu i taman kad sam ga napuštao odjeknulo je. Svi su zanijemili."

Ulice prekrivene ruševinama, strah među ljudima. Treći put zaredom Egipat je meta terorističkih napada. U onom julskom prošle godine u Sharm el Sheiku poginulo je 70 ljudi. Da li se ovaj posljednji napad u Dahabu slučajno desio samo dan nakon što je Osama bin-Laden objavio dugotrajni rat Zapadu, kojeg smatra neprijateljem Islama? Pitanje je to koje se najčešće čuje među analitičarima političkih zbivanja.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak označio je ovo kao teroristički akt, obećavši da će počinioci biti pronađeni i kažnjeni. Desetoro, koje se dovodi u vezu s bombama, je tokom dana uhapšeno. Policija u Egiptu kaže kako su bombe primitivne, kućne izrade. Poznata je stvar da Al Qaeda nikada ne preuzima odgovornost za napade, ali prema riječima Jennie Matthew, u kuloarima se upravo pominje ime vođe Al Qaede:

"Od zvaničnika nisam čula ovdje, ne znam što se priča u Kairu, ali ljudi na cesti, turisti isključivo pominju ime Bin Laden."

Sa svih strana svijeta stižu osude ovog akta. Američki predsjednik George Bush:

"Nevini su životi u Egiptu izgubljeni u napadu lešinara protiv nevinih civila. SAD šalju izraze sućuti porodicama ubijenih, za ranjene se molimo. S ovog mjesta obećavam neprijateljima – ostajemo u ofanzivi. Nećemo odustati, nećemo se umoriti, privešćemo vas pravdi u ime mira i humanosti."

U međusobnim razgovorima i samostalnim istupima zapadni lideri izražavaju neophodnost borbe protiv terorizma. Britanski premijer Tony Blair pozvao je međunarodnu zajednicu na jedinstvo i odlučnost u nastavku rata protiv terota, posebno na Bliskom istoku. Ministar vanjskih poslova Njemačke Frank Walter Steinmeyer u svom je pozivu kazao kako se mora zajednički učiniti sve da teroristi ne ostvare svoje ciljeve. Pozadina napada mora biti razjašnjena, a krivci pozvani na odgovornost, kazao je Steinmeyer. Palestinski vođa Mahmud Abas osudio je krvave napade u Dahabu, baš kao i Hamasova Vlada. Portparol Vlade Ghazi Hamad:

"Palestinska vlada oštro osuđuje taj zločinački čin koji vrijeđa našu vjeru, potresa palestinsku nacionalnu sigurnost i kosi se s arapskim interesima."

Tek što se egipatski turizam, koji godišnje donosi oko sedam milijardi dolara oporavio od bombaških napada u Sharm el Sheiku, desila se nova tragedija. Hoće li i nakon ovih terorističkih udara turisti nastaviti dolaziti na Sinaj, veliko je pitanje.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG