Dostupni linkovi

Šestoro mrtvih u eskalaciji nemira u Nepalu


Najmanje petorica maoističkih pobunjenika i jedan nepalski vojnik poginuli su danas u oružanom napadu više stotina pobunjenika na grad Cautaru, na istoku zemlje. Napad je dodatno destabilizrao siromašnu himalajsku državu u kojoj, treću sedmicu za redom, deseci hiljada prosvjednika na ulicama Katmandua traže od kralja Gyanendre da vrati vlast koju je uzurpirao raspuštanjem vlade i parlamenta. Kralj je prošle godine preuzeo svu vlast u zemlji pod izgovorom da time želi olakšati borbu protiv maoističkih pobunjenika koji se od 1996. godine bore za svrgavanje monarhije i za uspostavu komunističke republike, po uzoru na Kinu u vrijeme Mao Ce-Tunga. U sukobima maoista i nepalske vojske i policije od tada je poginulo 13,000 ljudi.

No, kraljev apsolutizam nije donio očekivane rezultate i potako je prodemokratske demonstracije građana koji traže obnovu parlamenta, raspisivanje izbora, sastavljanje novog ustava i stavljanje vojske pod međunarodnu kontrolu.

Antimonarhistička koalicija sada okuplja sedam nepalskih političkih grupa koje žele nagovoriti maoiste da se odreknu oružane borbe i da izaberu svoje političke predstavnike. Oporbeni čelnici su u petak odbili ponudu kralja Gyanendre da prepusti dio vlasti i najavili da će nastaviti s prosvjedima dok svi njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. Koalicija za sutra priprema do sada najveće ulične prosvjede protiv kralja i vjeruje da će, unatoč produženom policijskom satu u Katmantuu koji sada traje od 11.00 ujutro do 6.00 poslijepodne, na njima okupiti više stotina hiljada ljudi.

Otkako su počele 6. aprila, u prodemoratskim demonstracijama u Nepalu poginulo je 12 osoba, a više stotina ih je ozlijeđeno.
XS
SM
MD
LG