Dostupni linkovi

Prijem za unioniste zatražen iz Beograda


Ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je Ministarstvo spoljnih poslova Državne zajednice, preko Ambasade Srbije i Crne Gore u Vašingtonu, tražilo sastanke sa zvaničnicima Stejt Departmenta za četvoricu opozicionih crnogorskih političara: Predraga Bulatovića, Nebojšu Medojevića, Andriju Jovićevića i Miodraga Lekića. Ministar Vlahović kaže da to sasvim jasno pokazuje nekoliko stvari:

„To sasvim jasno pokazuje da s jedne strane sve ovo vrijeme postoji opstrukcija, te prozivke i namjerne, pogrešne interpretacije onoga što su sasvim legitimne i legalne aktivnosti Ministarstva inostranih poslova Republike Crne Gore s jedne strane, i s druge strane, činjenica da Ministarstvo spoljenih poslova Državne zajednice, a to Ministarstvo, kao što smo više puta istakli sasvim jasno i bez ikakvog zazora, je de fakto Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije. I nalazi se na usluzi i ne smatraju uopšte problematičnim, već, naprotiv, logistički i na svaki drugi način podržavaju aktivnosti onih politčkih struktura u Crnoj Gori koji su suprotstavljeni ideji njene nezavisnosti.“

Bez obzira na nezadovoljstvo zbog stavljanja zajedničkog Ministarstva u funkciju servisa Vojislava Koštunice, Vlahovića kaže da Crna Gora neće preduzimati nikakve korake prema ministru Vuku Draškoviću:

„Naravno, naš uvaženi srpski kolega gospodin Drašković je možda u svemu tome najmanje kriv i mi nećemo, čak ni povodom ovoga slučaja, ni zbog ove stvari nećemo se pridružiti onim političkim strukturama u Srbiji i njihovim sljedbenicima u Crnoj Gori koji traže njegovu ostavku zbog našeg principijelnog i, vjerujemo, veoma korektnog i konstruktivnog stava da organe državne zajednice i funkcionere koji obavljaju značajne dužnosti na tom nivou i u tim strukturama ne treba mijenjati, niti na bilo koji način razgrađivati do samog referenduma.“

U Ministarstvu spoljnih poslova Državne zajednice i pored upornih pokušaja nijesmo mogli dobiti potvrdu navoda da je Ministarstvo to učinilo po nalogu Koštuničinog kabineta. Isto tako, nijesmo uspjeli dobiti ni šefa za informisanje Vlade Srbije Srđana Đurića, koji bi nam kazao da li su tačne tvrdnje da je Koštuničin kabinet pokušavao da obezbijedi susrete u Stejt Departmentu četvorici političara iz Crne Gore, kao i ukoliko je tačno, da li to predstavlja miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore.

Podsjetimo, osim što je iz američkog Konzulata potvrđeno da Stejt Department nije pozvao Predraga Bulatovića, Nebojšu Medojevića, Andriju Jovićevića, Miodraga Lekića u Vašington, to je danas za „Minu“ potvrdio i sam čelnik Grupe za promjene Nebojša Medojević. On je juče dnevniku „Dan“ rekao da je ovoj četvorici političara poziv stigao iz kabineta američkog državnog sekretara Kondolize Rajs, a da će se u Vašingtonu susresti sa njenim pomoćnikom za evropska i azijska pitanja Danijelom Fridom. Danijel Frid, kako je saopštila američki konzul Arlin Feril, neće se sastati sa grupom crnogorskih političara, ali je na zahtjev Ambasade Srbije i Crne Gore u Vašingtonu planiran sastanak na odgovarajućem nivou. Feril je, takođe, kazala da se zvaničnici Stejt Departmenta sastaju za širokim spektrom političara, ali da takvi sastanci ne predstavljaju podršku bilo kome, dodajući da to nema veze sa crnogorskim referendumom, jer Vlada Sjedinjenih Američkih Država nema preferencija u odnosu na njegov ishod.

Tri člana «alternativne četvorke» otputovala su u Vašington, dok je u ime Predraga Bulatovića otišao lider Narodne stranke Predrag Popović, uz Bulatovićevo obrazloženje da je bio spiječen zbog kratkoće vremena. Zamjenik ministra spoljnih poslova Državne zajednice Predrag Bošković za naš program kaže da nije problem što su preko zajedničkog MIP-a obezbjeđivani sastanci tim političarima, već što to predstavlja otvoreno uplitanje u referendum u Crnoj Gori:

„Institucije Državne zajednice koje bi trebalo da budu institucije iz države Crne Gore i države Srbije koriste se zaista na najprljaviji način, direktno u referendumskoj kampanji u Crnoj Gori i to je ono što izaziva probleme u Crnoj Gori, a svakako ne ni put ove četvorke koja je otišla za Vašington. Ono što nas mnogo više zabrinjava jeste stavljanje u funkciju svih potencijala, ne samo Srbije, već i državne zajednice u korist jedne opcije u Crnoj Gori, a to je one koja se zalaže za Državnu zajedicu.“
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

XS
SM
MD
LG