Dostupni linkovi

WASHINGTON


Predsjednici Sjedinjenih Americkih Drzava i Kine, George W. Bush i Hu Jintao, sastali su se u Bijeloj kuci u Washingtonu.
Dvojica lidera založili su se za tješnju suradnji izmedju dvije zemlje.
"Namjeravamao pojačati naš borbu protiv globalnog terorizma, uključujući nuklearne ambicije Irana, protiv genocida u Darfuru, i Sudanu, nasilja koje potiču teroristi i ekstremisti, i za ograničavanje oružja za masovno uništavanje", rekao je Bush.
Kineski predsjednik Jintao je istaknuo da dvije zemlje moraju raditi dugoročno u interesu svojih naroda , svjetskog mira i razvoja, te kazao kako je važno nastaviti šestostrane razgovore o Sjeverno korejskom nuklearnom programu, te ponovio da se Kina uvijek zalagala za denuklearizacija korejskog poluotoka.
Grupa prosvjednika Falun Gonga ometala je svečani dolazak kineskog predsjednika u Bijelu kuću. Prigodom ceremonije u Bijeloj kući odsvirana je i pogrešna kineska himna.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG