Dostupni linkovi

Neće biti izraelske vojne odmazde


Izraelska Vlada je u utorak zasedala gotovo dva sata. Ništa nije saopšteno osim da što je rečeno da ništa neće biti saopšteno. Sa sastanka su ipak procurele neke informacije, ili je pak Izrael te informacije pustio namerno, ali na taj način da one ne budu zvanične.

Prema britanskoj agenciji Reuters, izraelska Vlada je odlučila da ne odobri nikakav vojni napad na vladajući palestinski Hamas, već se kabinet Ehuda Olmerta opredelio za politiku dodatnog obezbeđivanja odnosno razgraničenja sa Palestincima. BBC-jev novinar sa lica mesta iznosi detalje prema kojima je navodno na proširenoj sednici Vlade vojni vrh tražio žestoke udare, ali to nije odobreno.

Izraelskog odgovora na teroristički napad izveden u ponedeljak svakako će biti. To je u neposredno nakon terorističkog napada javno saopštio premijer Ehud Olmert. Pitanje je samo na koji način će Izrael odgovoriti.

Eventualna žestoka vojna akcija, koju je Izrael bez sumnje u stanju da izvede besprekorno, samo bi ojačala radikalni Hamas koji je i bez te eventualne akcije dovoljno izolovan. Tačno je da je odmazda bila gotovo zvanična politika Izraela decenijama, ali je isto tako tačno da to sada ne bi donelo nikakve rezultate. Udar na udar, štaviše, ne bi samo ojačao radikalne struje među Palestincima već i one među Izraelcima, a to svakako nije cilj vladajuće Kadime – stranke koju je upravo na pitanju radikalizacije Arijel Šaron stvorio ostavivši na strani tvrdo jezgro Likuda.

Sa druge strane, bez obzira na to što je Hamas pozdravio teroristički napad nazivajući ga "činom samoodbrane" ili "delom palestinskog otpora izraelskim zločinima", takva akcija u ovom momentu svakako nije odgovarala vladajućoj palestinskoj političkoj grupaciji.

Američki "Stratfor" ocenjuje da Hamas nije organizovao napad. Jedno je bilo organizovati napade dok nisu držali vlast. Sada to odgovara drugima upravo da pokažu da Hamas ne može da drži pod kontrolom bezbednosnu situaciju na palestinskim teritorijama. Hamasu je zapravo samo bilo preostalo da, kada je o terorističkoj akciji reč, zažmuri na jedno oko i dopuštajući da se akcija dogodi zapravo pošalje Izraelu poruku da će, nakon što je Izrael presekao finansijsku pomoć Palestincima i preduzeo niz akcija protiv palestinskih ekstremista, svaki eventualni pokušaj svrgavanja palestinske vlade rezultirati samo još gorom situacijom i da će otvoriti put Al Kaidi na palestinske teritorije, zaključuje "Stratfor".

Uhapšen je u ponedeljak ujutro otac 21-ogodišnjeg bombaša, ali ispostavlja se, nakon prvih izjava da roditelji nisu imali pojma u šta im se sin poslednjih dana upustio. Teško da će hapšenje još tridesetak Palestinaca dati neke bitne odgovore Izraelcima.

"Reuters" prenosi reči jednog od visokih funkcionera izraelske vladajuće Kadime: "Imamo veoma širok spektar potencijalnih meta". "New York Times" ocenjuje da će verovatno biti pojačana gotovo svakodnevna razmena vatre između izraelskih snaga i palestinskih ekstremista. Šta bi Zapad trebalo da zaključi iz napada, pita se londonski "Daily Telegraph" i odgovara: pre svega da predsednik Palestinske Samouprave Mahmud Abas, koji je osudio napad, ne predstavlja nikoga, a da Kadimina politika Izraela kao tvrđave ne može predstavljati zaštitu od bombaša-samoubica. "Christian Science Monitor", međutim, prenosi izjavu šefa izraelskog ministra javne bezbednosti Gideona Ezre koji kaže da je upravo to karta na koju vladajuća Kadima igra: "Kada završimo ogradu oko palestinskih teritorija moći ćemo da zatvorimo Zapadnu obalu i Pojas Gaze". Londonski "Times" ocenjuje da je premijer Olmert odabrao politiku ravnoteže između odbrane Izraela i nezatvaranja diplomatskih mogućnosti makar kakvog dogovora sa Hamasom.
XS
SM
MD
LG