Dostupni linkovi

Štediše tuže državnu vladu


Prema novom zakonu, štediše bi ove godine trebale dobiti po 100 konvertibilnih maraka, sljedeće po 1.000, a ostatak štednje bio bi izmiren u obveznicama. Pomoćnica ministra za finansije i trezor BiH Zekira Muratović:

„Novim izmjenama predloženo je da rok dospijeća po osnovu obveznica bude do 13 godina, s tim što će se raspored po godinama dospijeća obveznica utvrditi odlukom Vijeća ministara BiH. Sada se predviđa fiksna godišnja kamata od 2,5 procenta.“

Novi način isplate se, tvrde štediše, kosi sa ranijom odlukom Ustavnog suda BiH, kojom je rečeno da se način isplate štednje mora riješiti na zadovoljstvo građana. Kako najmlađi štediša ima 65 godina, rok koji je Vijeće ministara predvidjelo za isplatu je nedopustiv, kaže Ale Lizalović iz Udruženja građana za povrat stare devizne štednje i BiH i dijaspori:

„Veliki broj građana je u trećoj dobi života. I koliko će građana dočekati za 13 godina da dobije svoju imovinu koju je uložio? Mi ostajemo pri svom stavu da počne u 2006. godini i da se isplati za 5 godina.“

BiH, za razliku od Slovenije i Hrvatske, tvrde štediše, nije ispoštovala ono za šta je garantovala i što stoji u Dejtonskom i Sporazumu o sukcesiji. Kamata u susjednim zemljama iznosi 6 posto, tako da je, napominje Lizalović, visina kamate ponuđena od Vijeća ministara neprihvatljiva:

„Kamatu moramo dobiti po obligacionom ugovoru koji smo potpisali sa bankama, a država to garantirala, i to smo rekli gospodi iz Vijeća ministara, koji moraju prihvatiti obavezu, a nikako da se entiteti uključe u bilo kakvoj ulozi.“

Obaveze prema deviznim štedišama u BiH iznose preko dvije milijarde konvertibilnih maraka. Ova kategorija Bosnu i Hercegovinu je tužila i Međunarodnom sudu pravde u Strazburu, kao i Sloveniju zbog neispunjavanja obaveza Ljubljanske banke, te Srbiju zbog neisplaćivanja štednje u Invest banci Beograd.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

XS
SM
MD
LG