Dostupni linkovi

Otkud haški optuženici na sahrani?


Vlada Srbije i Crne Gore i Vlada Srbije u roku od 14 dana treba da daju odgovore da li su u praksi izuzele optužene Dragoljuba Ojdanića, Nikolu Šainovića i Nebojšu Pavkovića od poštovanja konkretnih uslova privremenog boravka na slobodi, a ako jesu, na osnovu čega, stoji u nalogu Sudskog veća sudije Patrika Robinsona.

Portparol Haškog tribunala Anton Nikiforov, u izjavi za naš program precizira da Sudsko veće Haškog tribunala želi takođe da zna da li su vlasti u Beogradu, prilikom odlaska trojice optuženih u Požarevac na sahranu Slobodanu Miloševiću, iskoristile neki proceduralni presedan i naglašava:

„Koliko ja razumem, iz njihove odluke o privremenom puštanju na slobodu, jasno je da oni ne mogu otići iz opštine gde stanuju. A oni su, očigledno, otišli malo dalje. Sudsko veće jednostavno očekuje taj odgovor, to objašnjenje. Koliko sam vidio iz njihove odluke sada, oni i pitaju za objašnjenje, zbog toga što kažu da u njihovoj prijašnjoj odluci nema ništa što bi dopustilo odlazak iz opštine u kojoj optuženici stanuju.“

S druge strane, branilac optuženog Nebojše Pavkovića, advokat Ljubiša Živadinović, za naš radio kaže da može da govori samo u ime svog klijenta:

„Prema uslovima koje on ima, on je u obavezi, ako napušta grad Beograd da to može da uradi u najdužem intervalu od 12 sati, uz saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova, a njegov odlazak u Požarevac na sahranu Slobodana Miloševića bio je pokriven saglasnošću nadležnih državnih organa. On ih je dobio na osnovu podnetog zahteva i oni su mu to odobrili. Vratio se u zadatom roku, odnosno vratio se i pre isteka tog roka. Išao je službenim autom, u pratnji nadležnih organa. Pojavio se na sahrani i odmah nakon toga se vratio u Beograd.“

Živadinović, međutim, nije mogao da precizira da li je Pavkoviću dozvolu za odlazak u Požarevac potpisao ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić:

„Ne znam ko je potpisao. On je to dobio direktno od MUP-a. Moje je bilo da napišem zahtev i da ga predam. Ali sigurno ne bi otišao bez saglasnosti.“

Istovremeno, u kabinetu ministra policije, rečeno nam je da je Jočić zauzet sastancima i obavezama u Vladi Srbije, a komentar nije bilo moguće dobiti ni u Ministarstvu pravde.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, kazao je agenciji BETA da su uslovi privremenog puštanja na slobodu optuženika uglavnom isti ili slični, a da zbog bolesti pojedinaca može biti i određenih specifičnosti. Ukoliko je potrebno da optuženik zbog lečenja napusti mesto boravka, Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom traži odobrenje Tribunala, a nakon toga o uslovima pod kojima optuženi ima odobren odlazak iz Beograda, obaveštavaju se Ministarstva unutrašnjih poslova i pravde koja preuzimaju brigu o tim optuženicima, precizirao je Ljajić.

Ostaje, međutim, otvoreno pitanje da li činjenica da su optuženi Ojdanić, Šainović i Pavković napustili Beograd može promeniti nešto u njihovom statusu kada je reč o privremenom puštanju na slobodu. Portparol Haškog tribunala Anton Nikiforov:

„Sve vezano za posledice je zaista na odluci Sudskog veća. Kada Sudsko veće dobije ta razjašnjenja, odlučiće o tome kakva će biti konsekvenca.“
XS
SM
MD
LG