Dostupni linkovi

Dunav je i s jedne i s druge strane


Jučerašnja izjava hrvatskog premijera Ive Sanadera, izrečena u Vukovaru prilikom obilaska područja ugroženih poplavom, da će uskoro i osobno razgovarati sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom o mogućnosti zajedničke borbe protiv vodene stihije, u Vukovaru je primljena sa zanimanjem. Građani koji danas šeću uz dunavske nasipe, zadovoljni što vodostaj više ne raste. Kažu kako bi bilo vrlo dobro kada bi Hrvatska uspostavila suradnju sa Srbijom i Crnom Gorom i po pitanju obrane od poplava:

„Moglo bi svi svima da pomažu. Treba ljudima uvijek pomoći.“

„To je dobro. Dunav je i s jedne i s druge strane. To je sasvim normalno.“

„Ne samo protiv vodene stihije, ali protiv svega se treba zajednički boriti. Voda je samo jedan problem koji se sada pojavio, a poslije će biti neaktualan. Ne samo Hrvatska i Srbija i Crna Gora trebaju da surađuju, već čitav region. Poplave su krenule od Njemačke, pa su išle kroz Austriju, Češku, Mađarsku i došle su do nas. Spusti će se do Bugarske i Rumunije. Za pet dana ćemo pričati o Rumuniji i Bugarskoj, a ne o nama.“

Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana, Jovan Ajduković, nazvao je jučerašnju Sanaderovu najavu o zajedničkoj borbi protiv poplava sa Srbijom i Crnom Gorom izjavom razuma. On kaže da su prvi koraci na tom planu već učinjeni:

„Prije nego što je sam premijer došao, prekjučer navečer, sam imao direktne kontakte sa ljudima iz pokrajinske vlade i sa njihovim kriznim štabovima. Te utiske sam preneo mom županu, a on ih je, verovatno, preneo gospodinu Sanaderu. To što je rekao premijer je sasvim razuman i logičan potez, ali mislim da je to i konačan odgovor svim onim ljudima koji ne žele odlazak iz gabarita prošlosti. Znači jedan optimizam za one ljude, a u tu kategoriju spadam i ja, koji žele da se što prije okrenemo budućnosti.“

Jovan Ajduković, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana, kaže kako će Sanaderova najava o suradnji u obrani od poplava sa Srbijom biti od obostrane koristi, budući da dvije zemlje dijele dio iste rijeke i istih problema koje ona povremeno donosi.

Vodoprivredni stručnjaci se slažu da je suradnja sa Srbijom i Crnom Gorom u zajedničkoj borbi protiv poplava od iznimne važnosti. Takvu suradnju, kaže Davor Haničar, rukovoditelj Hrvatskih voda u Osijeku, Hrvatska već ima s Mađarskom, ali, na žalost, ne i sa Srbijom i Crnom Gorom:

„Najviše smo kontaktirali sa predstavnicima iz Mađarske, obzirom da nam Dunav dolazi iz Mađarske i obzirom da oni imaju podatke o razini vodostaja u svojoj državi. Mi smo nadležne službe vodo-gospodarstva Mađarske kontaktirali ne bi li usporedili naše i njihove podatke o kulminaciji vodnog vala. Što se tiče suradnje sa kolegama iz Srbije i Crne Gore, nismo kontaktirali po pitanju odbrane od poplava.“

Inače, vodostaj Dunava danas stagnira, pa se svi nadaju da je najgore prošlo. No, stručnjaci upozoravaju da će se visok vodostaj zadržati još neko vrijeme, te da će se tek za tjedan dana – ne bude li novih kiša – moći reći da je opasnost od poplava prošla.
XS
SM
MD
LG