Dostupni linkovi

U sridu skandala, u ništa viteštva


Stipe Mesić je nakon pet godina poslao svog izaslanika alkarima u Sinj. Bio je to načelnik glavnog stožera Oružanih snaga, Josip Lucić, koji je skupštinu demonstrativno napustio uz primjedbu da je ona jadna. Povod za to mu je dao član skupštine, inače predsjednik splitske podružnice Hrvatske čiste stranke prava, Luka Podrug:

"Pa neka izvole oni svoj ljevičarski dernek organizirati u Orahovici. Neka gradonačelnik slobodno na svojim leđima nosi svog predsjednika, veleizdajnika. Ako je tako, mi rađe biramo čast i ponos."

Tako se Podrug osvrnuo na Mesićev posjet Sinju prošlog tjedna, kada je on progovorio i o Alci:

"Nemam ništa protiv da se pojavim na Alci, da pozovem i ambasadore i strane predstavnike i šefove država, ali ih ne mogu dovesti na seoski dernek."

Usporedba s dernekom nije bila dobro primljena kod dijela Sinjana:

"Taj dernek je naša narodna svetkovina i svečanost, a neka on njegov cirkus zadrži i vodi na Banskim dvorima."

Mesić je kao kandidata za alkarskog vojvodu podržao brigadira Antu Kotromanovića, premda je i on na Alci 2001. godine, kada je mijenjao zatvorenog vojvodu Mirka Norca, bio vrlo oštar prema predsjedniku i tadašnjem državnom vrhu:

"Što vam je gospodo? Pokrenite se malo."

Kasnije je Kotromanović bio kritičan prema zbivanjima u Alci i to ga je koštalo. Skupština nije dozvolila da istakne kandidaturu jer mu je nedavnom odlukom Upravnog odbora prestalo članstvo u Viteškom alkarskom društvu zato što nije platio članarinu. Ante Kotromanović:

"Poenta je u tome što sam se sukobio sa jednom HDZ-ovom strukturom prije četiri godine."

Kotromanoviću nije pomoglo ni to što je, uz Mesićevu, uživao i potporu gradskih vlasti, dijela braniteljskih udruga, kao i građana:

"Kotromanović definitivno. Ako nije bio nametnuti borac u Domovinskom ratu, on je svoje dokazao, pa pretpostavljam da će i ovdje održati najbolji govor i da će opstati."

No, uz Kotromanovića, bilo je i drugih favorita:

"Mirko Norac. Jedino on."

"Ovdje Mesićevi neće pobijediti."

"Ako ljudi odluče da ćeš biti ti, pa budi ti."

U inače gostoljubivom Sinju je 2001. godine izviždan izaslanik predsjednika Mesića i odbijeni su njegovi darovi. Ne možemo primiti darove sve dok je naš alkarski vojvoda, Mirko Norac, u pritvoru, rekao je tada predsjednik Upravnog odbora Viteškog alkarskog društva, Mate Jukić. Alka se prije pet godina posvađala s državnim vrhom, a jučer i sa gradskom vlašću, kojoj je na čelu bivši alkarski vojvoda Nikola Tomašević. On je čovjek neupitna ugleda u Sinju, ne pripada ni jednoj stranci, a na mjesto gradonačelnika ga je postavila koalicija na čelu sa Socijaldemokratima. Dva člana poglavarstva i Tomašević su povukli svoje kandidature za Upravni odbor. Kako gospodin Kotromanović nije prihvaćen kao kandidat, ja sam se povukao, kaže Tomašević, koji je nakon vrijeđanja Mesića napustio skupštinu, te je najavio i daljnje korake:

"Ne želim sjediti u istom društvu u kojem su takvi ljudi. Svoje članstvo u Viteškom alkarskom društvu ću preispitati, unatoč tome što sam bio vojvoda, što sam danas gradonačelnik i što svaki dan preko pijace idem četiri puta. Tri i po tisuće nezaposlenih ne zaslužuju da se igraju sa njihovim sudbinama."

Tako se jučer na skupštini priča o samoj Alci, primjerice o tome da konj Edek nije dobar i da konji engleske pasmine nisu za Alku, doimala posve suvišnom i nebitnom. Skupština je poslužila za političke manifestacije. Sastavni dio toga bio je i prijedlog da se Mirko Norac, koji u Glini služi 12-godišnju kaznu zatvora, proglasi počasnim vojvodom. Norac je to unaprijed odbio, izvijestio je skupštinu bivši sinjski gradonačelnik i dosadašnji predsjednik Viteškog alkarskog društva, Mate Jukić:

"General je zamolio, na tu našu inicijativu, da se to ne radi danas na skupštini, već da se ostavi za jednu od narednih skupština i za pogodnije vrijeme kada bude tu."

Umjesto Norca, za vojvodu je jučer izabran brigadir Ivan Čikara, koji ga je mijenjao posljednje tri godine. U Upravnom odboru Viteškog alkarskog društva ostao je i Mate Jukić, što znači da se Alka neće mijenjati. Ostat će politička manifestacija od koje je politika digla ruke. Potvrđuju nam to i riječi izaslanika premijera Ive Sanadera na jučerašnjoj skupštini, ministra obrane Berislava Rončevića:

"Sudbinu i način rada u Viteškom alkarskom društvu mogu odrediti samo njeni članovi i nema potrebe ništa dodatno komentirati."

Činjenica da se vodstvo Alke ispričalo Stipi Mesiću, ne pomaže mnogo. Ako žele da to bude mala, zatvorena predstava, onda mogu imati i to, poručio im je Mesić iz San Franciska, gdje je posjetio hrvatsko iseljeništvo.
XS
SM
MD
LG