Dostupni linkovi

Tajni troškovi promocije crnogorskog turizma


Dobar marketing je vjerovatno najbolje definisan polušaljivom tezom da su kokošija jaja globalno tržište preuzela pačijim, zato što kad kvočka snese jaje cijelo selo nema mira od njenog kokodakanja, za razliku od patke koja svoj proizvod nigdje ne oglašava. Nesumnjivo dobar potez Ministarstva turizma da atrakcije Crne Gore predstavi na najgledanijim satelitskim TV stanicama prekriva samo sjenka uskraćivanja kompletne informacije. Opravdana upitanost poreskih obveznika o cijeni reklamiranja na CNN-u i EuroNewsu ostaje bez odgovora uz obrazloženje da se radi o poslovnoj tajni. Odgovor na pitanje - ko je i na osnovu kog kriterijuma i zakona ovaj podatak proglasio poslovnom tajnom, dala nam je Jelena Paović, portparol Ministarstva turizma:

„Cijena koštanja određenih aranžmana je poslovna tajna i prosto postoje određena pravila i principi poslovanja gdje vi nemate pravo, niti možete... kao što je lični dohodak u najvećem broju međunarodnih firmi i organizacija poslovna tajna. To je podatak koji se ne saopštava javno i ne vidim razlog zašto bi mi bili neko ko će da prekrši dogovor sa ovako renomiranim TV kućama zbog toga da bi saopštili neku cifru!“

RSE: Jedan od razloga za to bi možda mogao da bude zato što se troše novci poreskih obveznika?

PAOVIĆ: Ne troše se novci poreskih obveznika, nego se troše novci strateških partnera Ministarstva turizma i Turističke organizacije Crne Gore i turističke privrede i sve one privrede koja ima benefite od uspješnih turističkih sezona i povećan profit u periodu od aprila do novembra mjeseca.

U Asocijaciji mladih novinara, uz napomenu da ne postoji osnov za ocjenu da bi objavljivanje ove informacije proizvelo bilo kakve štetne posljedice, kažu da je podatak o investiranoj sumi trebalo objaviti. Maja Pavlović, koordinator Asocijacije mladih novinara:

„Stav Asocijacije mladih novinara je da takvi ugovori i takve vrste informacija treba da budu objavljene i potpuno je neshvatljiva šteta koja bi nastala njihovim saoštavanjem. Iz tog razloga smatram da nema nikakvog razloga da se takva vrsta informacija nađe pod takozvanom listom izuzetaka. Radi se o firmi koja komercijalo posluje i ta reklama je plaćena iz budžeta, naravno, od novca poreskih obveznika i javnost treba da zna za njih.“

Umjesto da javnost bude zadovoljena jednom rečenicom koja bi pored tačne sume sadržala i obrazloženje da je suma značajna, ali da će koristi od te investicije za cijelu Crnu Goru biti još veća, nastala je nepotrebna zagonetka koja će biti nastavljena shodno proceduri koju nalaže Zakon o slobodnom pristupu informacijama, a možda i sa sudskim epilogom.
Vanja Ćalović, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora:

„Mislim da je objašnjenje Ministarstva turizma apsolutno nezakonito s aspekta Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Prvo što je važno znati je da ne postoji zakon koji reguliše način na koji se podaci mogu klasifikovati kao poslovna, službena, državna tajna. Međutim, apsolutno podaci koji se tiču trošenja novca poreskih obveznika, odnosno trošenja novca iz crnogorskog budžeta od strane bilo kog ministarstva za bilo koje namjene apsolutno ne mogu biti poslovna tajna. Ministarstvo je dužno da građane informiše o načinu na koji troši njihov novac i u tom smislu MANS će apsolutno podnijeti zahtjev za slobodnim pristupom informacijama svim troškovima koji se tiču promocije crnogorskog turizma na drugim televizijskim stanicama kako bismo došli do njihovog zvaničnog odgovora. Ukoliko njihov zvanični odgovor bude ovakav kakav je portparol Ministarstva turizma javno saopštila, odnosno da je to poslovna tajna, mi ćemo Ministarstvo tužiti jer je to apsolutno kršenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama i uvjerena sam da ćemo na Upravnom sudu, ukoliko ne od Ministarstva, obezbijediti tu informaciju i objaviti je građanima.“
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG