Dostupni linkovi

Premijerove predizborne orijentacije


U Bosni i Hercegovini već je počela predizborna kampanja, iako se izbori održavaju tek u oktobru. To potvrđuju i posljednji javni istupi predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, tvrde naši sagovornici. Dodik posljednju odluku Ustavnog suda BiH o tome da su obilježja Republike Srpske neprimjerena, te da ih treba promijeniti u narednih šest mjeseci, smatra političkom, navodeći kako to nikome neće dozvoliti kada je njegov kabinet u pitanju. Prvi čovjek Vlade Republike Srpske u pitanje dovodi i reformu policijskih snaga na državnom nivou, zalažući se za ostanak policije ovog bh. entiteta, iako je, podsjećamo, već postignuta politička saglasnost o ukidanju MUP-ova oba entiteta i formiranju državnog.

Poslanik SDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Slobodan Popović, u izjavi za naš program, kaže kako hoće da vjeruje da Dodik nije mislio tako kako je rekao, jer da premijer jednog entiteta sebi ne može dopustiti da sumnja u vjerodostojnost državnog Ustavnog suda:

„Jer ako zaista misli tako kako je rekao, onda mi imamo problem. Prvo ima problem predsjednik Vlade, onda ima problem Narodna skupština, pa onda ima problem RS, jer uvodimo u uređene stvari koje se tiču pravosudnog sistema koji egizistira do nivoa Ustavnog suda.“

Poslanik Stranke demokratske akcije u Skupštini RS-a Sadik Ahmetović ocjenjuje da je Dodikova izjava posljedica njegovog dugogodišnjeg opozicionog djelovanja, ali i činjenice da se radi o predizbornoj godini:

„On svojom sadašnjom retorikom hvata neki izborni zamah kad je u pitanju ukupna situacija u BiH. Mislim da ovakvom retorikom premijer Dodik ne može napraviti napredak nikakav i njegov uticaj u međunarodnim krugovima će sigurno oslabiti.“

Poslanik Nove hrvatske incijative Tomislav Tomljanović:

„Mislim da je to, u jednoj euforiji ovih promjena i ovog naglog obima poslova i svega skupa, možda ponijelo premijera, pa se na određeni način malo zatrčao u davanju tih izjava. Mislim da su one neprimjerene ovom trenutku i da zaista ne stoje tako radikalne izjave, kao da je to nemoguće, da to ne stoji, da to neće ići itd.“

I dok međunarodna zajednica još uvijek nije reagovala niti na jednu Dodikovu izjavu, podržavajući ga u nakani da uhapsi preostale ratne zločince, sociolog Salih Fočo smatra da Dodik igra na kartu na koju su igrale sve nacionalne stranke tokom predizborne kampanje do sada kako bi zadobio više biračkih glasova:

„Tu se očito vidi da, zapravo, jedan premijer nije razgraničio svoju političku funkciju i funkciju premijera kao općeg predstavnika svih građana, koje on, kao premijer, treba da predvodi i da predstavlja. Dakle, ključni problem u BiH jeste što lideri koji obnašaju funkciju vlasti ujedno vrše i političke funkcije svojih stranaka i na taj način pokušavaju i pomoću vlasti zadobiti politički legitimitet i plasirati se bolje na izborima.“

Dodikove izjave, ocjenjuje Fočo, pokazuju da politička javnost u BiH ne glasa za programske opcije, kao što su socijaldemokratija, liberalizam, već se opredjeljuje za opcije ili pojedince koji nude zaštitu tradicionalnog. Pokazuje se tačnim, dodaje Fočo, da u BiH ne postoji politički zrela javnost, već amorfna masa koju oblikuje veliki uticaj nacionalne komponente, uz vodeću dominaciju religioznog prepoznavanja. Ostaje na kraju i pitanje do koje mjere ovakav način kupovine glasova za vlastitu partiju može odmoći socijaldemokratskim snagama na nivou cijele BiH.
  • 16x9 Image

    Dženana Karabegović

    Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

XS
SM
MD
LG