Dostupni linkovi

Podeljeni stavovi o Predlogu zakona o rehabilitaciji


Usvajanjem zakona o rehabilitaciji, bila bi omogućena rehabilitacija ljudi poput Slobodana Jovanovića, predratnog profesora Univerziteta, glumice Žanke Stokić, kao i zatočenika Golog otoka poput pisca Dragoslava Mihailovića. Ipak, ovaj vladin zakonski predlog oštro su u Skupštini kritikovali Radikali i Socijalisti.

Tomislav Nikolić, šef Srpske radikalne stranke, kaže da je reč o deklarativnom zakonu koji neće proizvesti nikakve posledice:

„Taj zakon predlažu političari koji su se brutalno poslednjih deset godina odnosili i prema Slobodanu Miloševiću i prema njegovoj porodici jer ih ne interesuje sudbina Srba u Haškom tribunalu, a brine ih sudbina građana Srbije od pre 70 godina. Mene mnogo više interesuje koliko će fabrika sutra da radi, da li će biti i pošto će biti hleb, nego da ispravljam nešto od pre 70 godina.“

Socijalisti su principijelno za zakon o rehabilitaciji, ali smatraju da je taj akt logični sled zakonskih rešenja o izjednačavanju prava partizana i četnika, te ga s toga vide kao pokušaj revizije istorije. Ivica Dačić, šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije:

„Može se očekivati da se pokrene postupak rehabilitacije Milana Nedića koji je bio predsednik vlade u vreme okupacije Srbije. Ali to nas ne iznenađuje od nekih političkih stranaka jer i danas ima mnogo stranaka koje bi veoma rado prihvatile ulogu Milana Nedića u nekoj okupiranoj Srbiji.“

Iz vladajuće koalicije odgovaraju da se zakonom ne mogu rehabilitovati oni koji su počinili krivična dela ili bilo kakav zločin. Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije:

„Ovaj zakon služi samo jednoj svrsi, jednoj pravičnoj svrsi, a to je da se rehabilituju nevina lica.“
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG