Dostupni linkovi

Pet osoba poginulo u poplavama u Češkoj


Šetogodišnji dječak koji je jučer popodne upao u nabujalu rijeku Svatavu na sjeverozapadu Češke smatra se mrtvim, a spasitelji pokušavaju naći njegovo tijelo. On je posljednji u nizu smrtno nastradalih u proljetnim poplavama koje su protekle sedmice pogodile više dijelova Češke. Među njima su još jedan petogodišnji dječak i 78-godišnji starac. Pet je osoba do sada poginulo u izlijevanju rijeka nabujalih od naglog topljenja snijega u Češkoj. Jedan veslač, nestao u rijeci Sazavi prošle sedmice još uvijek nije pronađen.

Najmanje 5.000 ljudi u raznim dijelovima zemlje još je uvijek prisiljeno čekati da se voda povuče prije nego li se vrate svojim kućama. Vlada u Pragu proglasila je jučer izvanredno stanje u sedam od ukupno 14 čeških oblasti, te dodijelila više od 200 miliona dolara za saniranje šteta. Stanovnici Olomouca, četvrtog po veličini grada u Češkoj, od danas se vraćaju u neke dijelove grada koje je u petak poplavila nabujala rijeka Morava. Više od dvadeset rijeka u Češkoj u posljednjih se nekoliko dana izlilo iz korita. U Pragu, čija je povijesna jezgra teško stradala u poplavi 2002. godine, vlasti su postavile zidove od metala i vreća s pjeskom duz obala nabujale Vltave.

Najviše štete u Češkoj do sada je uzrokovalo izljevanje rijeke Labe koja bi po procjenama stručnjaka, najviši nivo trebala dostići večeras iza ponoći. Porast ove rijeke sa zebnjom se prati u susjednoj Njemačkoj, kroz koju protiče kao Elba i gdje je već izazvala velike štete i evakuaciju stanovništva, osobito u Donjoj Saskoj i u okolici Dresdena čiji su neki dijelovi već pod vodom. Laba, odnosno Elba, raste brzinom većom od centimetra na sat i do jutra bi mogla porasti za još pola metra. Normalna dubina rijeke u ovo doba godine je 2 metra, a trenutna je 7,5 metara. Stotine dobrovoljaca u tom gradu od jutros postavljaju i do dva metra visoke zidove od vreća s pijeskom. Lokalne vlasti procjenjuju da bi od sutra rijeka mogla prestati rasti i da će se zaustaviti na metar i pol ispod razine koju je dosegla 2002. godine, kada je povijesno središte Dresdena bilo potpuno poplavljeno, a dubina Elbe bila 9,5 metara.

Rijeke nabujale od otopljenog snijega navele su vlasti u Austriji da evakuiraju više sela. Jutros je obavljeno hitno iseljavanje nekoliko naselja nedaleko od brane koja je popustila pod udarom vode na istoku zemlje, pedesetak kilometara od Beča. Evakuirano je više od 2.000 ljudi.

Mjere redovne obrane od poplava uvedene su duz čitavog toka Dunava i Tise u Srbiji, a vodostaj na tim rijekama je također u porastu.
XS
SM
MD
LG