Dostupni linkovi

Albanski pregovarači podržali međunarodne predloge


Uoči nastavka razgovora o decentralizaciji vlasti na Kosovu, članovi Pregovaračkog tima Prištine podržali su stavove pregovarača Ujedinjenih nacija da reforma lokalne vlasti ne vodi teritorijalnoj autonomiji. Tokom višečasovnog zasedanja Pregovarački tim je odredio sastav kosovske delegacije na razgovorima u Beču 3. aprila. Delegaciju će predvoditi potpredsednik Vlade Kosova i ministar za lokalnu upravu Ljutfi Haziri, a u njoj će još biti i predstavnici institucija, opozicije i nesrpskih manjina.

Skender Hiseni, savetnik predsednika Kosova, izjavio je da se neće dozvoliti podela Kosova:

“U svakoj reformi lokalne vlasti suštinsko je da se sačuva jedinstvo Kosova i teritorijalni integritet, to je najvažnije a sve ostalo može biti predmet razgovora.”

Pregovarački tim je u načelu podržao dokument o decentralizaciji, koji je u Prištinu doneo zamenik specijalnog izaslanika UN za status Kosova Alber Roan. Taj dokument predviđa formiranje novih opština ali ne i autonomiju za pojedine oblasti. Nove opštine neće biti izdvojene iz zakonske strukture Kosova. Takođe se neće dozvoliti stvaranje entiteta a ni treći nivo vlasti.

Opštine će dobiti maksimalna a ovlašćenja, moći će međusobno da sarađuju, a iz Beograda mogu dobijati samo pomoć, koja bi u vidu donacija išla preko institucija Kosova. Veća ovlašćenja će dobiti u oblasti zdravstva, školstva, socijalne politike i ekonomskog razvoja.

Nakon decentralizacije, pregovarači Beograda i Prištine će razgovarati o zaštiti manjina i kulturne baštine.
XS
SM
MD
LG