Dostupni linkovi

Za pravosuđe BiH 7,7 miliona eura


Geraqina TUHINA

Međunarodna zajednica se obavezala da Bosni i Hercegovini dodeli 7,7 miliona eura za finansiranje državnih pravosudnih institucija zemlje. Premijer BiH Adnan Terzić, koji je otvorio donatorsku konferenciju, priznaje da dobijena sredstva nisu onolika koliko se očekivalo, ali je rezultat sastanka on ocenio uspehom:

„Već odavno BiH nije atraktivna za donatore. Neki drugi su prostori u svijetu prema kojima donatori upućuju svoju pažnju, tako da i ova izrečena cifra pretpostavljam da za nas treba da predstavlja ohrabrenje, a ne nikakvo razočarenje.“

Rejnhard Pribe, politički direktor za Balkan u Evropskoj komisiji, koji je učestvovao u skupu u ime evropskih institucija, kaže da iz njegovog iskustva sa donatorskih konferencija uspehom se može oceniti ona konferencija u kojoj su donatori svesni da je neophodna dalja pomoć:

„Ja ne mislim da je bila loše raspoloženje i loša atmosfera od strane donatora. Mislim da su potencijalni donatori, donatori koji su dali svoja obećanja pokazali svijest o potrebi da se dalje nastavi ovaj proces.“

Pribe napominje da je Evropska komisija do sada bila veoma angažovana u polju vladavine prava, kako u BiH, tako i u ostalim zemljama regiona i da je do sada Komisija uložila 45 miliona eura, od kojih 6 miliona samo državnom sudu.

Ministar pravde BiH Slobodan Kovač je istakao da je najvažniji zadatak izgradnja državnog zatvora, te da će se ovo obaviti zahvaljujući sredstvima dobijenim na ovoj konferenciji.

Na donatorskoj konferenciji su, inače, učestvovale i zemlje koje nisu članice Evropske unije, poput Sjedinjenih Država i Arapskih Emirata. Ove zemlje nisu precizirale sumu koju će dodeliti, ali su obećale da će pomoći sudovima u BiH. Iako se učesnici iz Sarajeva nadaju da će se ovim dodatnim sredstvima ukupna finansijska pomoć zaokružiti na otprilike 10 miliona eura, u svakom slučaju ponuđena sredstva su daleko od potreba bh. države za izgradnju domaćih kapaciteta za procesuiranje predmeta ratnih zločina. Prema procenama, ove potrebe su dostigle cifru od 43 miliona eura.
XS
SM
MD
LG