Dostupni linkovi

Vatikan odbio srpskog akademika


Radiju Slobodna Evropa nezvanično je potvrđeno da je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i Crne Gore da je Vatikan odbio da izda agreman na osnovu kog bi akademik Nikša Stipčević postao ambasador Srbije i Crne Gore pri Svetoj stolici. Naime, Savet ministara Srbije i Crne Gore predložio je Stipčevića za ovo mesto sredinom januara, ali čitava dva meseca nije stizao odgovor. Mada akademik Stipčević tokom razgovora za naš program kaže da on očekuje agreman, iz Vatikana je već stigao negativan odgovor na predlog o njegovom postavljenju. Do daljeg u diplomatskog predstavnštvu u Vatikanu ostaje dosadašnji ambasador Darko Tanasković:

“Jedino što znam to je da ja sam ovde, ja radim svoj posao normalno.”

Socijolog religije Mirko Đorđević smatra da odbijanje Vatikana da prihvati Nikšu Stipčevića kao ambasadora Srbije i Crne Gore neće proći bez posledica:

“Ukoliko bi se vest pokazala tačnom, a najverovatnije da će tako biti po onome što ja znam, onda je situacija u vezi odbijanjem agremana veoma neugodna, u ovom slučaju mislim na državu. Veoma su važni odnosi na toj relaciji naša država i Vatikan i oni su dosada beležili uspon i problema nije bilo. Ovoga puta ako vatikanski vrh odbije agreman za akademika Stipčevića to deluje neugodno i odraziće se na te odnose.”

Dugogodišnji diplomata Dušan Lazić objašnjava da je davanje agremana praksa u međunarodnim odnosima u kojoj države zadržavaju pravo da prihvate ili odbiju neku ličnost za predstavnika određene strane zemlje:

“Odbijanje agremana po pravilu znači da država kojoj je predložena određena ličnost za ambasadora je zbog nekih razloga ne prihvata, bilo političkih, bilo moralnih, bilo stručnih, itd.”

Odbijanje da se izda agreman nije baš česta praksa u diplomatskim odnosima. U slučaju akademika Nikše Stipčevića to bi moglo pre svega da bude motivisano njegovim vezama sa tvrdom strujom Srpske akademije nauka i umetnosti čiji su članovi neretko istupali sa različitim optužbama na račun navodne vatikansko-kominternovske zavere protiv Srba. Mirko Đorđević:

“Među akademicima brojni su bili oni koji su se proslavili da tako kažem svojim spisima, svojim tvrdnjama bez mnogo dokaza da se Zapad u celini demonizuje i da se uvek za sve dovodi u vezu i Vatikan.”
XS
SM
MD
LG