Dostupni linkovi

Priština dobila dokument sa predlozima


Kosovska strana za sada nema odgovor na dokument sa predlozima rešenja decentralizacije vlasti, koji je dobila od zamenika specijalnog izaslanika UN za status Albera Roana. Posle razgovora sa članovima Pregovaračkog tima Prištine Roan je rekao da je dvema stranama dostavljen dokument, a pregovori o decentralizaciji biće nastavljeni 3. aprila u Beču:

“Napravili smo radni dokument koji smo predali stranama a koji će biti osnova za nastavak razgovora u Beču.”

Roan je rekao kako ima dosta saglasnoti u oblasti prenosa nadležnosti sa centralnog na lokalni nivo i potrebi veza novoformiranih opština. Alber Roan je naglasio kako je cilj pregovora da se pronađe rešenje koje će biti kompromis.

Kako piše kosovska štampa, koja tvrdi da je imala tvid u taj dokument, Beograd bi trebalo da ima značajnu ulogu u finansiranju novoformiranih opština sa srpskom većinom, mimo Vlade Kosova. Mnogi na Kosovu ovakvo rešenje kritikuju. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu koji predsedava Pregovaračkim timom, izjavio je da će se pre bilo kakvih komentara dokument pažljivo razmotriti:

“Predlog ćemo komentarisati u narednoj fazi rada, kako bismo bili aktivna strana u procesu, a sa željom da se brzo ide napred kako bi se realizovao naš cilj.”
XS
SM
MD
LG