Dostupni linkovi

Svedočio nekadašnji načelnik milicije u Zvorniku


Svedočeći pred većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, nekadašnji načelnik stanice milicije Zvornik Marinko Vasilić kazao je da policija nije učestvovala u prisilnom preselenju Bošnjaka u selo Kozluk i naveo je da je saznao da je Jovo Mijatović, poslanik Srpske demokratske stranke, u razgovoru sa meštanima dogovorio termine njihovog preseljenja jer im se nije mogla garantovati bezbednost.

Vasilić je takođe naveo da je za ubistvo 19 Bošnjaka u Domu kulture Čelopek saznao iz, kako je rekao, gradskih priča u trenutku kada je već napustio miliciju u julu 1992. godine. On je ispričao da je čuo da se u Čelopeku nešto dešavalo, da su pripadnici pojedinih paravojnih formacija ulazili u Dom kulture i maltretirali zatočene Bošnjake, ali i dodao da ne zna ko je naredio i sproveo zatvaranje tih ljudi. Svedok je kazao da su Bošnjaci u Čelopeku bili u nadležnosti policije čiji je komandant bio Anđelko Vasiljević.

Opisujući situaciju u Zvorniku, Vasilić je naveo da je u to vreme u gradu i okolini bilo mnogo paravojnih formacija uključujući i Srpsku dobrovoljačku gardu Željka Ražnatović Arkana, da je stanje bilo konfuzno i da je praktično nemoguće bilo kontrolisati bezbednost i ponašanje paravojnih jedinica.
XS
SM
MD
LG