Dostupni linkovi

BEČ / BRISEL / KIJEV


Evropska unija i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ocenile su "slobodnim i poštenim" jučerašnje ukrajinske parlamentarne izbore na kojima tesno vodi stranka regiona bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, svrgnutog Narandžastom revolucijom krajem 2004.
Prema projekcijama izbornih rezultata urađenim na osnovu 40,28% prebrojanih rezultata Janukovičeva Stranka regiona je osvojila 27,05% glasova, Blok Julije Timošenko 23,58%, a stranka Naša Ukrajina koju podržava predsednik te zemlje Viktor Juščenko osvojila je 16,18% glasova.
Izborni prag od 3% bi još mogli preći Socijalistička stranka (sa osvojenih oko 7,07% glasova) i Komunistička partija (sa oko 3,52% osvojenih glasova ).
Janukovič je već proglasio izbornu pobedu i objavio da je spreman na koalicije.
Bivša premijera Julija Timošenko, koja je odstupila sa vlasti nakon sukoba sa predsednikom Juščenkom, objavila je međutim da je već postignut dogovor o koaliciji njenog Bloka, stranke predsednika Juščenka i Socijalističke stranke. Predsednik Juščenko je tu izjavu prokomentarisao stavom da će za objavljivanje eventualnih koalicija sačekati zvanične rezultate izbora.
"Čestitam ukrajinskom narodu na sprovođenju slobodnih i poštenih izbora za Radu (ukrajinski parlament), u skladu s međunarodnim standardima za demokratske izbore", izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana (Javier).
XS
SM
MD
LG