Dostupni linkovi

Izborni test za prozapadnu vlast


Birališta u Ukrajini otvorena su u 7.00 sati jutros po lokalnom vremenu, za parlamentarne izbore koji će biti odlučni za vlasti nastale nakon Narančaste revolucije i za prozapadnu orijentaciju te bivše sovjetske republike. Oko 37 miliona birača pozvano je da izebe novi parlament. Gotovo 50 stranaka kandidovalo se za 450 mjesta u Vrhovnoj Radi, ukrajinskom parlamentu.

Istraživanja javnosti pokazuju da bi na izborima mogla voditi Stranka regija (proruska opozicija) pod vođstvom bivšeg premijera Viktora Janukoviča, koju je krajem 2004. na predsjedničkim izborima pobijedio prozapadni Viktor Juščenko. Gotov je sigurno, međutim, da nijedna stranka neće imadi dovoljnu većinu za formiranje vlade, pa će biti neizbježno stvaranje koalicije.

Prema rezultatima anketa, Partija regiona, bivšeg premijera i vođe takozvane proruske opozicije Viktora Janukoviča, mogla bi da osvoji najviše glasova - oko 30 posto, a partija Naša Ukrajina predsjednika Viktora Juščenka će osvojiti 20 posto glasova. Juščenkova nekadašnja saveznica i bivša premijerka Julija Timošenko sa svojim blokom mogla bi osvojiti 17 posto glasova.

Za izbore se kandidovalo se 45 partija, a kako je za cenzus potrebno pet posto glasova, očekuje se da će veći broj stranaka ući u parlament. To bi moglo značiti i duge razgovore o formiranju vladajuće koalicije. Ovogodišnji parlamentarni posebno su važni jer će, prema novom zakonu, stvarnu izvršnu vlast imati Vlada, dok je do sada izvršna vlast bila "koncentrisana" u rukama predsjednika države.

Izbore za Vrhovnu radu, odnosno parlament, nadgleda 2.100 međunarodnih posmatrača, a oko 74.000 policajaca osigurava birališta.
XS
SM
MD
LG