Dostupni linkovi

Pridobijanje muslimana umesto rata oružjem


Jan JUNA (Priredio Dragan ŠTAVLJANIN)

Britanski premijer Toni Bler založio se za proaktivnu spoljnu politiku, zasnovanu i na interesima i na vrednostima:

"'Mi' to nije Zapad. 'Mi' to su i muslimani i hrišćani i Jevreji i Hindusi. Mi smo oni koji veruju u versku toleranciju, otvorenost prema drugima, demokratiju, slobodu i ljudska prava koja štite sekularni sudovi. Ovo nije sukob između civilizacija. Ovo je sukob za civilizaciju. Reč je o istorijski staroj bici izmedju progresa i reakcije, izmedju onih koji vide šansu u modernom svetu i onih koji ga odbacuju, između optimizma i nade, sa jedne strane, i pesimizma i straha, sa druge."

Bler je istakao, da ako međunarodna zajednica ne uspe u Iraku, Avganistanu, Libanu ili bilo kojoj zemlji koja želi da krene demokratskim putem, time će zadati smrtni udarac demokratizaciji muslimanskog sveta. Međutim, počev od terorističkih napada 11. septembra na Njujork i Vašington, preko sličnih akcija u Madridu, Londonu, Iraku i mnogobrojnim drugim mestima širom sveta, pokazuje se da borba protiv terorizma neće biti laka. Analitičari ističu da se ona ne može dobiti bez većinskog miroljubivog muslimanskog sveta.

Piter Nojman (Peter Neumann), direktor Centra za odbrambene studije na londonskom Internacionalnom Institutu za političke studije, kaže da Evropljani treba da započnu takvu politiku u svojim zemljama:

“Mislim da je obaveza zapadnih zemalja da se angažuju i rade sa svojim muslimanskim zajednicama mnogo više nego što su to činile u prošlosti. Smatram da je prošlogodišnji teroristički napad u Londonu odličan primer za to, jer su odgovorni za akciju rođeni u Britaniji, odrasli su u njoj i njeni su državljani."

Nojman, podseća da u Evropi danas živi oko 20 miliona muslimana. Lord Ris Mog (Rees-Mogg), bivši glavni i odgovorni urednik "Tajmsa" (“The Times”) kaže da nije dovoljan angažman snaga bezbednosti u cilju sprečavanja terorista:

"Takođe, očigledno je da rat protiv terorizma zahteva uspostavljanje otvorenih odnosa sa Muslimanima, jer to je i borba za dušu i naklonost pripadnika islamskog sveta."

Politički lideri, vođe verskih zajednica imaju veoma važnu ulogu u radu sa omladinom kako bi se ostvario ovaj cilj. Zapadne vlade moraju da imaju više sluha za probleme i pritužbe muslimasnkih zajednica u Evropi. Inajad Bungalvala (Inayat Bunglawala), portparol Muslimanskog saveta u Britaniji:

"Smatramo da postoji široka lepeza problema sa kojima se suočavaju britanski muslimani. Nije reč samo o ratu u Iraku, anti terorističkih merama, već je u pitanju i verska diskriminacija, uključujući i moralna pitanja kao što su abortus i eutanazija, društvena izolacija i zapostavljanje u odnosu na većinsko stanovništvo."

Bungalvala ističe da je jedan od načina uključivanje muslimana u glavne tokove britanskog društva, bolje obrazovanje, senzitivnije policijske mere, veća prisutnost njihovih predstavnika u državnim institucijama i efikasne mere protiv izopštavanja iz društva, pre svega gubitka posla. Poslednje pitanje je naročito važno jer muslimanski imigranti u evropskim zemljama sve više se koncentrišu u velikim getoima u gradovima, što olakšava posao terorističkim organizacijama da ih pridobiju.

Magnus Renstorp (Magnus Ranstorp), direktor Centra za studije terorizma i političkog nasilja na Univerzitetu Sent Endrju u Škotskoj:

"Smatram da je rast domaćeg terorizma podstaknut sve izraženijom getoizacijom, ne samo u Britaniji, već u celoj Evropi. Veoma je lako teroristima da nađu nove pristalice među onima koji su izopšteni iz društva i marginalizovani."

Renstorp, dodajući da Evropska unija mora da razmišlja o strategiji kako da spreči buduće generacije mladih muslimana da se pridruže radiklanoj džihad ideologiji. Piter Nojman ističe da ohrabruju reakcije mnogih lidera Muslimana koji osuđuju terorizam, promovišući međuversku i multikulturnu toleranciju. Međutim, u samoj islamskoj zajednici kažu da im je u tim nastojanjima neophodna pomoć. Imam Ibrahim Mogra, predsedavajući u Islamskom Savetu Velike Britanije:

"Potreban nam je i angažman drugih zajednica, verskih i sekularnih, da bismo delovali zajednički. Ovo nije muslimanski problem već društveni. Mi moramo da odstranimo tu pošast, snage mržnje i terora, iz našeg društva, i ako bismo radili zajedno, uveren sam da bismo imali više uspeha."
XS
SM
MD
LG