Dostupni linkovi

MINSK / MOSKVA / VAŠINGTON / BRISEL


Pristalice opozicije protestuju u ponedeljak uveče u Minsku ne priznajući zvanično proglašenu pobedu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenke. Demonstrati su podigli šatore na centralnom gradskom trgu gde protestuju uzvikujući "Sloboda!"
Državna izborna komisija Belorusije je objavila da je predsednik Lukašenka pobedio na predsedničkim izborima okončanim u nedelju i to tako što je osvojio 82.6% glasova.
Predsednik Lukašenka je jutros poručio: "Nas je narod samostalno birao i time pokazao ko smo mi, Belorusi i ko je gazda u kući. Ovo je svetla i neosporna pobeda nacionalnog duha, dostojanstva i samopoštovanja beloruskog naroda".
Glavni kandidat opozicije, Aleksandar Milinkevič, koji je osvojio 6% glasova, odbacio je izborne rezultate i pozvao svoje pristalice da mu se pridruže na uličnim demonstracijama.
"Ne priznajemo rezultate predsedničkih izbora. To nisu bili izbori, nego neustavno preuzimanje vlasti jer dosadašnji predsednik nije imao pravo da se na njih kandiduje. (...) Zahtevamo ponavljanje izbora i njihovo održavanje po važećim zakonima", rekao je Milinkevič podsećajući da je predsednik Lukašenka promenio Ustav kako bi mogao da vlada i u trećem mandatu.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je čestitao čelniku susedne države. U Vašingtonu je saopšteno da Sjedinjene Američke Države ne priznaju pobedu ostvarenu u "atmosferi straha".
Portparol State Departmenta Šon MekKormak je izjavio da Sjedinjene Američke Države podržavaju zahteve za novim izborima. "Podržavamo narod Belorusije i njihovu želju da zauzmu mesto koje im pripada među svetskim demokratijama. SAD se pripremaju da preduzmu ozbiljne adekvaten mere protiv zvaničnika odgovornih za izbornu krađu i za kršenja ljudskih prava i mi ćemo te korake koordinirati sa EU. Pozivamo vlasti Belorusije da odmah oslobode one koje su zatvorile tokom kampanje", rekao je MekKormak.
Evropska unija je ocenila da su izbori održani u atmosferi zastrašivanja i uz ozbiljna kršenja prava kandidata i pristalica.
Ministri spoljnih poslova država članica Unije najavili su moguće uvođenje sankcija protiv vlasti u Minsku.
Međunarodni posmatrači su takođe ocenili da su izbori bili neregularni.
Predsedavajući parlamentarne skupštine Orgaznizacije za evropsku bezbednost i saradnju Elsi Hestings (Alcee Hastings) koji je u Belorusiji predvodio tim od 500 posmatrača te organizacije rekao je da "predsednički izbori nisu zadovoljili neophodne međunarodne standarde za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora."
"Jasno je da je dosadašnji predsednik dopustio korišćenje državnih vlasti na način koji je onemogućio da izbori u Belorusiji budu slobodni i pošteni, " izjavio je Hestings.
Aleksandar Lukašenka je na vlasti od 1994. Do sada je jednom raspustio parlament (1996), proterao Zapadne diplomate iz rezidencija u Minsku (1997). 1999. su nestala trojica njegovih političkih protivnika.
XS
SM
MD
LG