Dostupni linkovi

MINSK


Kandidat opozicije na izborima za predsednika Belorusije, Aleksandar Milinkevicc izjavio je da neche priznati rezultate glasanja i pozvao na ponavljanje izbora. Na osnovu prvih sati glasanja, dve agencije za ispitivanje javnog
mnjenja saopsstile su predvidjanje da che Lukassenko pobediti sa oko 80 odsto glasova biracca i tako osvojiti trechi uzastopni mandat. Glavni opozicioni kandidat pozvao je svoje pristalice na okupljanje u toku danassnjeg dana, uprkos zabrani okupljanja na dan izbora, zbog cega se strahuje da bi moglo da dodje do sukoba policije i opozicionih pristalica.
Predsednik Bjelorusije Aleksandar Lukasenko izjavio je da ce u slucaju da veceras opozicija izvede narod na ulice i izazove nemire, "vlasti odgovoriti adekvatno".
Lukassenka je dodao da je predsednik SAD Dzzordzz Buss "terorista broj jedan na planeti". Buss je nedavno za Lukassenka rekao da je poslednji evropski diktator, dok Lukassenko tvrdi da je cilj Zapada, a posebno SAD, da ga svrgne sa vlasti.
Lukassenka je vecc 12 godina na vlasti a u sluccaju pobede to bi mu bio trecci mandat.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG