Dostupni linkovi

Do EU lakše odvojeno?


Potpredsjednik crnogorskog Parlamenta, Dragan Kojović, je rekavši da državna suverenost prije svega znači preuzimanje odgovornosti za evropsku budućnost Crne Gore, naglasio da će nazavisnost ubrzati valorizaciju crnogorskih razvojnih potencijala:

"Crna Gora je u prethodnom periodu prepoznata kao faktor stabilnosti u regionu, a to će svakako biti i u buduće, posebno u uslovima sticanja pune državne samostalnosti nakon referenduma zakazanog za 21. maj."

Crnogorski ministar za evropske integracije, Gordana Đurović, je rekla da je put evropskih integracija, prije svega, put kreiranja funkcionalne države Crne Gore, što, po njenoj ocjeni, proizlazi, između ostalog, iz ocjena o nefunkcionalnoj državnoj zajednici. "Crna Gora, kao mali sistem sa solidno usklađenim zakonodavstvom i visokim stepenom slobodnog pristupa tržištu, bi u slučaju pune nezavisnosti mogla relativno brzo da dođe do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji", rekla je ministar Đurović.

Aleksandar Pajević, srbijanski poslanik Parlamenta Srbije i Crne Gore, je rekao da bi u slučaju opstanka Državne zajednice institucije trebalo urediti po evropskim standardima, a da u slučaju državnog osamostaljenja Crne Gore očekuje dobru međususjedsku saradnju, uređenu po međunarodnim principima i zakonima.

"Čuju se glasovi da bi i Srbiji bilo lakše kao nezavisnoj", rekao je Vojkan Tomić, predstavnik Demokratske stranke Srbije, koji smatra da ulazak u Evropsku uniju za Srbiju predstavlja strateški interes i bio bi najlakši upravo kroz zajedničku državu. Tomić je istakao da Srbija ima interesa za opstanak zajedničke države Srbije i Crne Gore.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG