Dostupni linkovi

Finaliziran dogovor o ustavnim promjenama


Izmjene Ustava BiH prihvatili su Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Srpske demokratske stranke (SDS), Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Partije demokratskog progresa (PDP) i Hrvatske narodne zajednice (HNZ). Na sastanak nisu bili pozvani iz preostale parlamentarne partije - Stranke za BiH - koja se već ranije povukla iz pregovora, tvrdeći da predviđene ustavne promjene jačaju entitete, a ne državu.

Kada je u pitanju izbor Predsjedništva BiH, u konačnoj je verziji ustavnih promjena definisano da svi direktno izabrani zastupnici u Parlamentu BiH mogu biti i kandidati za predsjednika i dva potpredsjednika države. Dvadeset posto zastupnika/delegata iz Doma naroda ili deset posto zastupnika Zastupničkog doma imaju pravo kandidovati po jednog člana. Predsjednik i njegovi zamjenici biće birani većinom glasova u klubovima Doma naroda Parlamenta BiH. Tako se formira zajednička lista koja ide na potvrdu u Zastupnički dom.

U skladu s postignutim dogovorom, tročlano Predsjedništvo BiH u svom sastavu moraće imati najmanje po jednog člana iz oba bh. entiteta, odnosno po jednog iz sva tri konstitutivna naroda.

Paket ustavnih promjena osim izmjena u strukturi i nadležnostima Predsjedništva BiH podrazumijeva i jačanje ingerencija državne vlade, odnosno Vijeća ministara BiH, formiranje djelotvornijeg parlamenta, te unapređenja u oblasti zaštite ljudskih prava.
XS
SM
MD
LG